foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

Bredase voetbalclubs praten over grensrechterdrama

Voetbal

BREDA - Verschillende voetbalverenigingen geven gehoor aan de oproep van de KNVB om dit weekend de club open te stellen. De KNVB stelde dit voor naar aanleiding van de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen.

Voorzitter van WDS'19 Tim Jongbloed vertelt dat ze snel na de oproep van de voetbalbond de koppen bij elkaar staken. "Wij vonden ook dat na zoiets de club niet het hele weekend dicht moest zijn. Zaterdag hebben we daarom een jeugdmiddag met onder andere een presentatie van de politie over zinloos geweld en zondag staan we met de seniorenteams stil bij de gebeurtenissen en ontbijten we samen."

Bij WDS'19 is er heel bewust voor gekozen om de bijeenkomsten niet te zwaar of formeel te maken. "Ik denk dat je met zo'n informele middag of ochtend werkt aan de binding binnen je club. In mijn ogen verlaagt een goede binding ook de kans op excessen zoals van vorige week zondag."

JEKA kiest voor een andere aanpak, vertelt voorzitter Loek Koks. Op zondag nodigt de vereniging alle leden uit om met een zo groot mogelijke groep vanuit verschillende invalshoeken naar de problematiek te kijken. "Verschillende mensen zoals scheidsrechters, spelers en ouders verzorgen een prikkelende inleiding. Daarna gaan we praten en willen we komen tot vijf activiteiten die we komend jaar als club kunnen organiseren om geweld terug te dringen." Uiteindelijk ondertekenen ze met de club ook een manifest om dit te ondersteunen. "Want waar geweld verschijnt, verdwijnt sport", aldus Koks.

V.V Baronie stelt haar complex ook open om met de leden over normen en waarden te praten. "Hoe gaan we hier mee om als club, hoe geven we dit een plek en wat gaan we tegen dit soort dingen doen. Dat zijn de hoofdvragen morgenmiddag", laat voorzitter Alfred van den Berg weten. "Radar, de commissie voor gelijke behandeling en tegen discriminatie, zal aanwezig zijn om die middag te begeleiden en waarschijnlijk komt wethouder Bob Bergkamp ook nog langs." Ze praten daarover aan de hand van verschillende stellingen zoals 'wat is de scheidslijn tussen enthousiasme en ongewenst gedrag' en 'wat is de rol van ouders bij een wedstrijd'.

Jos Verdonschot van V.V Boeimeer geeft aan dat Boeimeer al langer bezig is met deze vraagstukken. "Maar omdat het nu zo actueel is door de verschrikkelijke gebeurtenis van vorige week hebben we extra bijeenkomsten ingelast. Zaterdag gaan we met de A- en B-jeugd van gedachten wisselen over hoe het zover heeft kunnen komen. Verder stellen we de vraag hoe we dit kunnen voorkomen. Dit gaan we ook doen met de seniorenteams. Omdat het niet alleen voetbalgedrag is hebben we ook contact gehad met de ouders en die gevraagd om met hun kinderen te praten over dit soort zaken."