foto Joe Shlabotnik/Flickr.com
foto Joe Shlabotnik/Flickr.com

Meer inzamelplaatsen voor textiel in Breda

Algemeen

BREDA – Op zestig plaatsen in Breda komen inzamelcontainers van de gemeentelijke Afvalservice voor kleding. De gemeentelijke bakken vervangen de 34 bestaande containers van ReShare.

Het plaatsen van de containers is het startsein in voor een andere opzet van het inzamelen van textiel in Breda. Dat is nodig, stelt wethouder Selçuk Akinci: “Er belandt nog te veel bruikbare kleding, schoenen en textiel, zoals gordijnen en lakens bij het restafval. Dat is jammer en niet nodig.”

De uitbreiding van het aantal textielcontainers hoopt Akinci dat er meer kleding ingezameld wordt. Tot nu toe verzorgde het bedrijf Reshare de textielinzameling in opdracht van het Leger des Heils. In verband met het aflopen het contract van ReShare, heeft een nieuwe aanbesteding plaatsgevonden voor de inzameling en verwerking van textiel in Breda.

De uitkomst daarvan is dat de sortering van het textiel voortaan plaatsvindt bij de Werkplaats Sociale Werkvoorziening in Roosendaal en bij de Diamantgroep in Tilburg. Het bedrijf Vernooij uit Tilburg zorgt voor de verwerking van het textiel. Akinci: “Door in zee te gaan met deze instellingen creëren we tegelijkertijd werkgelegenheid voor kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt.”

De textielcontainers van ReShare die nu op 34 locaties staan, worden vanaf begin december 2012 vervangen door tijdelijke inzamelcontainers van Afvalservice. Op nog eens 26 andere locaties komen extra containers te staan. In ongeveer vier maanden tijd worden de tijdelijke containers vervangen door veel grotere ondergrondse containers.

Bij het invoeren van deze nieuwe opzet wordt textiel niet langer huis aan huis ingezameld. Dat leverde weinig textiel op, terwijl te inzamelkosten hoog waren. Kleding die nog in goede staat is, gaat nog steeds naar het Bredase kringloopcentrum Vindingrijk.