Auto op stapels stenen na diefstal velgen. foto Wijnand Nijs
Auto op stapels stenen na diefstal velgen. foto Wijnand Nijs

Lichtmetalen velgen populair onder dievengilde Breda

Algemeen

EMER –Bij autobedrijf Leendert van den Born aan het Spinveld stonden ze maandagmorgen weer even met de ogen te knipperen. Van vier Kia’s waren de lichtmetalen velgen gestolen. Al weer.

Want in de nacht van zondag 18 op maandag 19 november sloeg het dievengilde ook al toe, vertelt Peter Bakker van het autobedrijf. “Toen waren ze door het hek gekomen”, zo wijst hij naar het slootje aan de kant van de Backer- en Ruebweg. Een groot slot houdt de poort aan die kant nu dicht.

Het is nog onduidelijk hoe de dieven nu binnen zijn gekomen en of het ook weer in de nacht van zondag op maandag is gebeurd. Het oogt triest. Een paar stoere Kia’s Sportage staan ‘uitgekleed’ op stapels stenen. Een gat in de parkeerplaats maakt duidelijk waar de dieven hun slag sloegen. De bouten liggen naast de auto’s.

“Professionals”, zo oordeelt Bakker. Schade aan de auto’s lijkt mee te vallen. “Het is erger als ze de auto’s op de remschijven zetten.” Bij Van den Born nemen ze inmiddels extra maatregelen. “Slotbouten op de wielen en auto’s naar binnen.” Het grote toegangshek was sowieso altijd al gesloten na werktijd.

Bij de Bredase Kia-dealer zijn dus acht auto’s in drie weken tijd gestript van lichtmetalen wielen. Bij autobedrijf Indumij klopten de afgelopen weken vier klanten aan van wie de wielen gestolen waren. “Die treffen dan de auto op kratjes of stenen en soms op de schijven”, aldus een medewerker. Zonder dat dit schade oplevert. “Het gaat om een bepaald type Megane, type Bose, dat nu gewild is”, aldus de Renaultspecialist.

Een woordvoerder van de politie bevestigt de diefstal bij het autobedrijf, maar kan niet zeggen of er sprake is van een trend. Bij Van Tilburg-Bastianen, Vriens Opel en Hyundai Van Riel geen vergelijkbare berichten. “Ik ga zo maar eens een rondje maken”, aldus Peter van Riel.