foto Serge Mouthaan
foto Serge Mouthaan

Breda vriendelijker voor buitenlandse 'arbeiders'

Economie

CENTRUM – Breda gaat vanaf 1 januari participeren in het Expat-centrum in Eindhoven. Op die manier wil de stad vriendelijker zijn voor zogenoemde kenniswerkers uit het buitenland. Bij het centrum kunnen de buitenlandse arbeiders terecht voor allerhande vergunningen.

Bij het centrum kunnen expats in de regio de benodigde formaliteiten in één bezoek afwikkelen. Ook biedt het centrum informatie over wonen en werken. De deelname aan Expat Center Zuid-Nederland is voorlopig voor twee jaar. Medio 2014 evalueert Breda de resultaten. Deelname kost Breda 25-duizend euro per jaar. "Maar als er meer gemeenten deelnemen, wordt dat bedrag lager", aldus een woordvoerder. Breda gaat bovendien proberen kosten door te belasten aan de bedrijven.

In het centrum wordt gewerkt met gecombineerde procedures van GBA en IND. Die worden versneld voor mensen die zich in de gemeente Breda vestigen. Het gaat hier zowel om gemeentelijke vestigingsprocedures als het verkrijgen van een inreisvisum en verblijfsvergunning voor kenniswerkers. "Dat duurt dan twee in plaats van vier weken", geeft de woordvoerder een voorbeeld.

In de toekomst moeten ook UWV, Belastingdienst, RDW/CBR, douane deel gaan uitmaken van de samenwerking.