Foto Pepijn Nagtzaam
Foto Pepijn Nagtzaam

Elektrische stadsbus gespot op geheime missie

Algemeen

BREDA - Vervoerbedrijf Veolia is in Breda bezig met de eerste testritten van elektrische bussen. Volgens een woordvoerder gaat het om een voortest voordat de bus in 2013 echt beproefd gaat worden. "We zijn nu aan het kijken hoe dat allemaal gaat, met zo'n elektrische bus. In Breda rijdt vandaag een proefmodel."

In 2013 start door heel Noord-Brabant een proef met elektrische bussen. "Nu wordt er getest of het voertuig werkelijk rijdt. We kijken naar uitval en storingen. De bedoeling is dat we de bus uiteindelijk wel in de dienstregeling opnemen", aldus de zegsman van Veolia.

Hij benadrukt wel dat dit nog een tijdje gaat duren. "Het laatste wat we willen is dat reizigers risico lopen om serieuze vertragingen te krijgen. Als de bus door deze test heen komt laten we hem eerst tijdelijk - zonder reizigers - achter een normale bus aan rijden. Zo kunnen we kijken hoe het voertuig het doet."

Wat voor systeem er uiteindelijk wordt gekozen voor de bussen is nog niet duidelijk, vertelt de woordvoerder. "We zijn ons nu nog aan het orienteren. We weten niet of dit met accu's gaat zijn, inductieplaten of misschien wel een heel lang verlengsnoer", lacht hij. "Er zullen dan in de garages of op station ook flink wat aanpassingen gedaan moeten worden."

Door de hele provincie wordt er getest met vijftien bussen, verspreid over de verschillende steden.