Buurthuis Biesdonk. foto Serge Mouthaan
Buurthuis Biesdonk. foto Serge Mouthaan

Buurthuizen willen duidelijkheid over horecavergunning

Algemeen

PRINCENHAGE – De gemeenschapshuizen in Breda willen duidelijkheid van wethouder Saskia Boelema over de interpretatie van de horecavergunning. Daarover bestaat volgens de bestuurders al twee jaar lang onduidelijkheid.

In een brief die de bestuurders komend weekend aan de wethouder sturen staat volgens voorzitter Joost de Jongh van gemeenschapshuis De Koe samengevat eigenlijk maar een ding: “Geef ons duidelijkheid.”

Aanleiding voor de brief is het bezwaar dat Horeca Nederland aantekende tegen twee activiteiten in De Koe. Een eindejaarsfeest, en de negende editie van de Koeparty. “Laat duidelijk zijn dat we willen handelen binnen de horecavergunning”, stelt De Jongh. “Maar de eerste acht edities van de Koeparty hebben w zonder bezwaar kunnen organiseren.”

De Jongh geeft aan na twee gesprekken dit jaar met de wethouder in februari en september niet veel meer te weten. “In die gesprekken zegt ze toe meer duidelijkheid te verschaffen, maar we horen maar niks.”

In De Koe worden volgens De Jongh geen persoonlijke feesten gehouden. “Dus geen huwelijken, recepties, verjaardagen. Feesten dus die vanuit een persoon gehouden worden. Wat we wel doen, zijn feesten voor een groepering: de buurt dus. Wij zijn van mening dat we met de Koeparty dus niet in overtreding zijn.”

Volgens de gemeenschapshuizen is er sinds de eind 2011 aangekondigde bezuinigingsmaatregelen eigenlijk alleen maar duidelijk welke buurthuizen gesloten moesten worden. “Maar wat we nu zelf moeten gaan betalen of wat er gebeurt met krachten die via Surplus bij de gemeenschapshuizen aan het werk zijn, dat is allemaal onduidelijk.”

2012 was bestempeld als een overgangsjaar voor de gemeenschapshuizen. “Inmiddels is 2013 ook als overgangsjaar benoemd, waardoor we nog weer langer in onzekerheid zitten”, aldus de voorzitter van De Koe.