Er kan al bijna geschaatst worden in Prinsenbeek bij WinterWonderBeek. foto Wijnand Nijs
Er kan al bijna geschaatst worden in Prinsenbeek bij WinterWonderBeek. foto Wijnand Nijs

Schaatspret 'giet oan' in Prinsenbeek

Algemeen

PRINSENBEEK - Nog een paar uur en dan kan er in elk geval in Prinsenbeek geschaatst worden. Of, om in Elsfstedentochtterminologie te spreken: 'It giet oan.' Een klein deel van de 150 vrijwilligers legt donderdagmorgen de laatste hand aan de ijsbaan van 12 bij 25 meter.

Het vriest buiten ook. "Maar de ijsvloer is -10 graden", vertelt de technische man. Dat gaat dus prima. Gelijkertijd is een van de andere vrijwilligers bezig met het sproeien van het ijs. Nog even een extra laagje erop kweken. "Het ijs moet zeven centimeter worden", zo maakt hij duidelijk.

Het is sowieso een en al bedrijvigheid rond de overkapte ijsbaan. Binnen krijgen kerstbomen en slingers een plaatsje. Achter de bar - in een blokhut - staat de Jägermeister al klaar. Die is koud, dan kan niet anders. De werkers hebben nergens last van. Buiten klinkt de schroefboor. Een sponsorbord krijgt een plekje. "Want daar moeten we het van hebben."

De twee weken ijspret kost natuurlijk wel wat. 55-duizend euro is er nodig om vanaf vanavond, als wethouder Bergkamp om 19.30 de baan officieel geopend verklaart, tot en met 2 januari te kunnen schaatsen. Beekse bedrijven betalen er aan mee. En de schaatsers natuurlijk zelf. Twee uur schaatsen kost €2,50 en voor de fanatiekelingen is ook een strippenkaart voor twaalf schaatstochtjes te koop.

Maar eerst nog de puntjes op de i. De spiegelbol boven het ijs schittert al. "Toch mooi dat wij het in Prinsenbeek wel weer voor elkaar hebben", klinkt het. In Breda moet de vorst nog even aanhouden voor schaatsen in de binnenstad.