Afbeelding

Kickstart gaat buurthuis Scheldestraat runnen

Economie

BREDA – Buurtcentrum Scheldestraat blijft behouden voor de wijk. Ondernemersorganisatie Kickstart gaat het pand exploiteren. Dat betekent dat er 20 werkplekken voor startende ondernemers komen, naast de bestaande buurtactiviteiten, die gewoon door kunnen gaan.

Kickstart wordt per 1 januari de beheerder van het buurtcentrum. “Na een half jaar volgt een eerste evaluatie”, aldus Michel Spekkers van Kickstart. “In eerste instantie hebben we een bruikleenexploitatie gesloten en gaan we kijken of we een sluitende exploitatie kunnen krijgen.”

De eerste prioriteit ligt volgens Spekkers bij het behoud van de buurtfunctie. “We hebben al gesprekken gevoerd met belanghebbenden in de wijk. Daar gaan we mee verder. We willen kijken of we clubs die zijn afgehaakt omdat ze verwachtten dat het buurthuis zou sluiten, weer terug kunnen krijgen.”

In de loop van het eerste kwartaal verwacht Kickstart invulling te kunnen geven aan de bedrijfsfunctie. “Een beetje afhankelijk van wat voor bedrijven zich melden is er plaats voor vijf tot zes startende bedrijfjes. Een architect heeft bijvoorbeeld meer ruimte nodig dan een ontwerper.” Naastwerkplekken wil Kickstart in het pand ook ruimten voor vergaderingen en workshops gaan aanbieden.

Van buurthuis Scheldestraat werd in september 2011 door de raad de wijkfiunctie geschrapt. Daarop konden initiatiefnemers uit de wijk businessplannen indienen. “Eind november 2012 is gebleken dat er geen financieel haalbaar ondernemingsplan lag”, aldus de gemeente. “Om directe leegstand in de Scheldestraat te voorkomen gaat Kickstart Breda
het pand vanaf 1 januari 2013 in bruikleen nemen en beheren.”