Raphaël door Klemens Patijn. foto Chava voor in ’t Holt
Raphaël door Klemens Patijn. foto Chava voor in ’t Holt

Overleden jeugdvriend Raphaël inspireert tot theaterstuk

Cultuur

BREDA/AMSTERDAM – Tijdens het hardlopen hield het hart van de Bredase student Raphaël er mee op. Het inspireert zijn jeugdvriend Klemens Patijn tot een theaterstuk over vriendschap. Veertien jaar later. “Al die tijd heeft het gerijpt.”

Het waren twee vrienden voor het leven. Raphaël en Klemens. Opgroeiend in de Haagse Beemden. “We kenden elkaar vanaf ons vierde en vijfde jaar. Hij was iets jonger”, vertelt Patijn. “We groeiden samen op. We zouden samen oud worden als vrienden.”

Onmacht
Het lot bepaalde anders. Na terugkomst van een wereldreis, ging Raphaël naar de kunstacademie in Utrecht. Op 18 december 1998 ging het mis. Tijdens een rondje hardlopen zakte hij in elkaar. “Het gevoel van onmacht dat je hebt na het krijgen van zo’n bericht, is onbeschrijflijk.”

Via Sint Joost, waar Klemens afstudeerde, kwam hij op de toneelschool in Amsterdam en werd hij acteur. Jaren gingen voorbij. Jaren dat Patijn in perioden dagelijks aan zijn overleden vriend dacht.
De traumatische ervaring van het overlijden van zijn jeugdvriend liet hem echter nooit los. “De veertien jaar tussen het overlijden van Raphaël waren blijkbaar nodig om wat te laten slijten. In deze voorstelling proberen we terug te grijpen op de herinneringen.”

Vriendschap
Maar hoe een aantrekkelijk stuk te maken van het dramatische verhaal over de overleden jeugdvriend? Dat vroeg Patijn zich ook af. “Want de dood lokt niet veel mensen naar het theater. Daarom is het een stuk geworden over vriendschap, over afscheid nemen en over herinneringen en wat die met je doen. Allemaal zaken die iedereen herkent. “

Maurits van den Berg speelt in het stuk voor twee acteurs de rol van Raphaël. De twee acteurs kennen elkaar van theaterproducties voor festival Oerol. Na een soort live teaser te hebben gespeeld voor Podium Bloos, ging Patijn op pad voor fondsenwerving.

Hartstichting
“Want dat is na het dichtdraaien van de subsidiekranen nodig”, aldus Patijn. Hij vond de hartstichting. “En toevallig sloot het mooi aan bij een project dat zij opstarten, namelijk het geven van reanimatielessen voor scholieren. In België en Duitsland gebeurt dat al en nu wil de Hartstichting dat ook in Nederland invoeren.”

Het stuk, dat in theatervorm 80 minuten duurt, wordt daarvoor ook in een versie van een lesuur gemaakt. “En daarmee gaan we de scholen langs. Na het stuk krijgen de leerlingen les in reanimeren. Zo weten die leerlingen wat ze in de eerste minuten moeten doen als de ambulance is gebeld. Hartmassage en mond-op-mondbeademing bijvoorbeeld. Die minuten zijn essentieel. Als dat bij Raphaël was gebeurd, had dit toneelstuk niet gemaakt hoeven worden.”

Première in Bloos
De voorstelling Raphaël is te zien op 19 en 20 (try-outs) en 21 (première) en 22 december in PodiumBloos, Speelhuislaan 153, aanvang 20.30.
Reserveren via www.podiumbloos.nl.

Raphaël is na Breda de komenden maanden in elk geval te zien in Den Haag, Haarlem en Utrecht. Volgend theaterseizoen moeten andere voorstellingen volgen. Meer info: www.tggoedgezelschap.nl/raphael/