Foto Wijnand Nijs
Foto Wijnand Nijs

Na honderd jaar sluit Astra Faam deuren in Breda

Economie

DOORNBOS-LINIE - Snoepwarenfabriek De Faam sluit in januari 2014 haar deuren. Astra Sweets, het belgische bedrijf waaronder de fabriek valt, heeft besloten om de gietproductie (drop, winegums etc.) te integreren op haar hoofdlocatie in Turnhout. Volgens het bedrijf is dit nodig om geen slagkracht op de markt te verliezen.

De algemeen directeur van Astra Sweets, Filip Vanherpe, zegt dat het bedrijf niet de intentie heeft om banen te schrappen. In Breda werken nu een honderdtal mensen, aldus de Belg. "Wij proberen om het maximale aantal medewerkers mee te nemen naar Turnhout. Als die banen er niet zijn of de mensen willen niet, dan gaan we met de vakbond en ondernemingsraad praten om die mensen naar geschikt ander werk te begeleiden. Maar zover is het nog lang niet. We weten niet wat er precies gaat gebeuren."

Vanherpe benadrukt dat het niet aan de stad Breda ligt dat ze vertrekken. "Vanwege groeiende concurrentie op de gietproductiemarkt krijgen wij te maken met steeds hogere grondstofprijzen. Dat brengt veel druk met zich mee. Als directie denken wij dat we bij een ongewijzigd beleid de komende jaren veel slagkracht gaan verliezen op de markt. Een integratie met de productielijn levert een betere synergie op, wat een goede toekomst voor het bedrijf waarborgt."