Afbeelding

Extra strenge controle op illegaal vuurwerk in Breda

Algemeen

BREDA - De politie gaat extra scherp controleren op illegale vuurwerkhandel en het vroegtijdig afsteken van vuurwerk. Dit is onderdeel van een samenwerking tussen de gemeente, politie, brandweer, bureau Halft en Surplus Welzijn om vuurwerkoverlast te bestrijden en het aantal vuurwerkslachtoffers zoveel mogelijk te beperken.

Jongeren tussen twaalf en achttien jaar krijgen via Bureau Halt een gepaste straf. Deze kan variƫren van een schadevergoeding betalen tot een taakstraf.

Nadat de gemeente vorig jaar voor 78-duizend euro schade heeft geleden worden er nu extra toezichthouders ingezet. Voornamelijk afvalbakken, speeltoestellen, straatkolken en verkeersborden waren het doelwit van vernielingen. De gemeente sluit binnenkort ook een paar honderd afvalbakken af, om te voorkomen dat er vuurwerk in wordt gegooid.

Daarnaast wordt bij verkooppunten van vuurwerk gecontroleerd of de opslag goed geregeld is en of er niet te vroeg begonnen wordt met de verkoop.

Bureau Halt gaat ervoor zorgen dat scholieren weten hoe ze veilig vuurwerk af kunnen steken. Daarvoor organiseren ze op zeventien scholen voorlichtingsbijeenkomsten en vuurwerkworkshops.