Afbeelding

Breda: ‘Mogelijkheden oude rechtbank beperkt’

Algemeen

BREDA - Breda gaat samen met het Rijk de mogelijkheden voor de rechtbank aan de Sluissingel onderzoeken. Dat onderzoek moet zijn beslag krijgen in 2013.

Breda wordt in 2017 eigenaar van het 19.000 vierkante meter grote pand als de rechtbank haar intrek neemt in de nieuwbouw in het Stationsgebied. Dat Breda het pand aan de Sluissingel koopt, hangt samen met de verhuizing. Dit is een onderdeel van de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Breda en de Rijksgebouwendienst.

Een woordvoerder van de gemeente geeft aan dat er nog geen plannen zijn voor het gebouw aan de Sluissingel. “Zowel in de structuurvisie als de visie binnenstad wordt nagedacht over de potenties van locaties van dit soort plekken.”

Dat het fikse gebouw Breda voor een uitdaging stelt, blijkt wel. “De mogelijkheden lijken beperkt, zeker gezien de situatie op de vastgoedmarkt. De gemeente wil dit in 2013 verder gaan onderzoeken in samenwerking met het Rijk, die de rechtbank verkoopt aan de gemeente”, zo laat hij weten.

Breda hoopt dat herontwikkeling van de locatie aan de Sluissingel, hetzij door sloop/nieuwbouw, hetzij door hergebruik, geld in het laatje brengt. “Onderzocht moet worden in hoeverre marktpartijen kunnen bijdragen aan de planvorming hiervoor”, aldus de gemeentewoordvoerder.

Hoe het nieuwe gerechtsgebouw er uit moet gaan zien, wordt pas in de loop van 2014 duidelijk, zo meldt een woordvoerder van de Rijksgebouwendienst. Eerst moet de aanbesteding van de bouw worden afgerond. “Deze aanbesteding bevindt zich in de selectiefase. Aan de hand van de selectiecriteria wordt er drietal partijen geselecteerd die in de aanbesteding een ontwerp zullen maken met een bijbehorende raming van kosten.”

De Rijksgebouwendienst beoordeelt deze ontwerpen op basis van het criterium 'economisch meest voordelig inschrijving'. “Daarbij spelen zowel de prijs als kwaliteit een rol. Na de gunning zal het winnende ontwerp worden gepresenteerd. Dit is in de loop van 2014”, stelt de woordvoerder van de gebouwendienst.

Wat het nieuwe gerechtsgebouw gaat kosten maakt de gebouwendienst niet bekend met oog op de lopende aanbestedingsprocedure. Ook wordt niet bekendgemaakt wat de gemeente Breda voor dit pand betaalt.