foto Jorgen Janssens
foto Jorgen Janssens

'3,5 miljoen onderzoek biocentrale pijnlijk, niet waardeloos'

Politiek

BRABANTPARK - Dat er bijna 3,5 miljoen euro is besteed aan voorbereidingen op de biomassacentrale, is pijnlijk. Dat erkent ook wethouder Selçuk Akinci. Hij blies eind vorige maand de bouw van de centrale af.

Het grootste deel van het geld is gegaan naar onderzoek, uitgevoerd door externe deskundigen. “Dat is op zich niet raar, het gaat om kennis die we zelf niet in huis hebben”, zo stelt Akinci. Hij geeft wel aan dat er nu scherper op dit soort ingehuurde kosten gelet wordt. “Maar voor een tijdelijk project, neem je ook niemand in dienst.”

Dat de kosten zo hoog op zijn gelopen, komt ook door de veranderingen waaraan het plan onderhevig was. “Het begon met een kleine centrale van 1,5 megawatt bij Teteringen, onder meer voor De Mandt. Gaandeweg veranderde het plan en moest er dus ook een nieuwe businesscase gemaakt worden. Die moest ook weer worden doorgerekend.”

De raad heeft Akinci’s voorganger Willems sinds de start van het project in 2007 steeds goedkeuring gegeven voor continuering van het plan. Na het aftreden van Willems, werd Akinci snel duidelijk dat het plan dat er inmiddels lag niet haalbaar was. “Die centrale was bedoeld voor 6000 woningen die inmiddels niet meer gebouwd zouden worden door de situatie waarin de corporaties zitten.”

Of Breda nog wat heeft aan de onderzoeken is maar de vraag. “Dat ligt eraan wanneer het vlotgetrokken wordt. Als de woningmarkt morgen weer op gang komt, dan is dat anders dan als er over vijf jaar weer wat gebeurt. De onderzoeken zijn gebaseerd op bepaalde aannames van nu”, aldus de wethouder. “Maar waardeloos is het niet.”

De 3,5 miljoen moet je ook zien in verhouding tot het hele project. “Dat is 20 procent van het budget, dat blijft flink, dat is waar. Vergelijk het met de vorige periode waarin veel geld naar de Bavelse Berg is gegaan. Die plannen zijn ook niet uitgepakt als bedoeld.”

Volgens Akinci blijft het college aandacht houden voor voorbereidingskosten als gemaakt bij de Bavelse Berg. “In zijn algemeenheid: je kijkt altijd hoe je kosten beheersbaar houdt.”