foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

Boelema wil gesprek met provincie over financiën Breda

Politiek

BREDA - De provincie Noord-Brabant heeft via een brief aan de gemeenteraad haar zorg geuit over de financiële situatie van Breda. Voor wethouder Boelema van Financiën is dat geen verrassing, zegt ze. Ze wil met de provincie om de tafel over de situatie.

"We staan altijd onder preventief toezicht van de provincie. Zodra we een begroting hebben opgesteld sturen we hem altijd naar de provincie ter controle", legt Boelema uit.

En de provincie maakt zich terecht zorgen, volgens haar. "Ja, maar dat is over dezelfde zaken als waar wij ons al een tijd zorgen om maken. We hebben rekening gehouden met verliezen binnen het grondbedrijf in de toekomst en ons weerstandsvermogen is laag. Dat komt omdat de woningmarkt vast zit." Aldus de wethouder.

Ze benadrukt dat ze niet voor de gemeenteraad kan spreken, maar dat het niet als verrassing hoeft te komen. "Het is ook een erfenis uit het verleden. We doen ons best, maar in 2,5 jaar krijg je het niet zomaar voor elkaar om daar vanaf te komen."

Het lijkt haar dan ook een goed plan als een delegatie van de Bredase gemeenteraad en college in gesprek gaat met de provincie om van gedachten te wisselen. Dat stelt de provincie ook voor in haar brief.

Ook al staat de stad er financieel niet perfect voor, Boelema benadrukt ook dat Breda het niet slecht doet. "We hebben de begroting sluitend weten te maken, dus dat is goed. De weerstandscapaciteit is nu ontoereikend voor de risico's die we nemen, maar we zijn wel op tijd begonnen met bezuinigen."