Sneak Preview van I Love Breda, te zien vanaf 26 december 2012. foto Pepijn Nagtzaam
Sneak Preview van I Love Breda, te zien vanaf 26 december 2012. foto Pepijn Nagtzaam

MOTI maand lang I Love Breda

Cultuur

CENTRUM - I Love Breda. Dat is de naam van de tentoonstelling die vanaf tweede Kerstdag te bezichtigen is in het MOTI. Een bijzondere tentoonstelling, want volledig samengesteld door ‘gewone’ Bredanaars.

Het museum heeft iedereen gevraagd om een beeld in te sturen wat inzichtelijk maakte wat Breda voor hen betekende. “En dan stel je je als museum eigenlijk heel kwetsbaar op”, vertelt Fran … “Want je weet nooit wat de mensen in gaan sturen en of iemand wel in gaat sturen. Dat is gelukkig goed gekomen. We hebben nu ruim vierhonderd inzendingen binnen.”

Alle vierhonderd inzendingen krijgen een plaatsje in het museum, hoe groot of klein ze ook zijn. “We zijn vooral verrast door de kwaliteit van de inzendingen, die ligt erg hoog. Het zijn ook heel veel verschillende dingen.” Aldus de museummedewerkster.

Zo staat er een gemeentebakfiets, wordt er een dansvoorstelling op de muur afgespeeld, hangen er tv’s met documentaires over Breda en hangen er vlaggen van het Graphic Design Festival. “Er zitten hele grappige dingen bij. Zo heeft DJ Hardwell een foto van een groenteboer ingestuurd en is er een foto van burgemeester Van Der Velden als trompettist.”

Een ander interessant item is de oude torenhaan van het museum. Samen met vier wijzerplaten, op zolder ontdekt door museummedewerkers, sierden zij honderden jaren terug de klokkentoren van het pand.

De tentoonstelling 'I Love Breda' loopt van tweede Kerstdag tot aan 25 januari, de cultuurnacht. In die cultuurnacht maakt een vakjury bekend wie volgens hen de mooiste of treffendste inzending heeft.