World #17 - Ruud van Empel 2006 - 100 x 300 cm - Courtesy Flatland Gallery
World #17 - Ruud van Empel 2006 - 100 x 300 cm - Courtesy Flatland Gallery

Fotokunstenaar Van Empel krijgt Oeuvreprijs

Cultuur

BREDA - Fotokunstenaar Ruud van Empel ontvangt dit jaar de Gemeente Breda Oeuvreprijs 2013. Hij ontvangt de prijs tijdens de Cultuurnacht op 25 januari.

De jury van de Bredase Cultuurprijzen heeft unaniem beslist dat de prijs hem toebehoort. Voor de eerste maal wordt voorafgaand aan de Cultuurnacht bekend gemaakt wie de Gemeente Breda Oeuvreprijs wint.

Selçuk Akinci, de nieuwe wethouder van Cultuur, is enthousiast over de prijswinnaar: "Ruud van Empel verrast door de sfeer die hij in het werk weet te leggen en de diversiteit van zijn oeuvre. Het beeld is kunstmatig, zelfs onwerkelijk en weet de toeschouwer desondanks te raken.”

Ruud van Empel (1958) is geboren en getogen in Breda, waar hij in 1981 afstudeerde van de St. Joost Academie. Via striptekenen, grafische vormgeving, televisie en theater ontwikkelde hij zich tot een van de meest bijzondere fotokunstenaars van dit moment, aldus de jury.

Een van zijn belangrijkste thema's in zijn werk is de onschuld; op de fotobeelden zijn vooral kinderen en dromerige pubers te zien die dit verpersoonlijken.

Chassé Cinema vertoont tijdens de Cultuurnacht om 23.30 uur de documentaire 'Ruud van Empel. De onschuld voorbij.' Regisseur (en broer van -) Erik van Empel maakte dit bijzondere documentaireportret, waarin Van Empel onder meer gevolgd wordt tijdens bezoeken aan zijn exposities in Tokio en New York. De film is ook nog te zien op zaterdag 26 januari om 14.00 uur. Op vertoon van het Cultuurnachtpasse-partout is de toegang gratis.