Afbeelding

Protest bewoners haalt niets uit; college sluit buurthuis

Politiek

BREDA - Ondanks een actie van bewoners van Tuinzicht en een motie van Breda'97 en de PvdA gaat het college gewoon door met het sluiten van een aantal wijkcentra.

De bewoners kwamen een uurtje voor de raadsvergadering begon met spandoeken de Markt op lopen. Met een groep van ongeveer dertig a veertig man scandeerden ze dat ze niet weg wilden uit de het buurthuis.

De gemeente sluit deze buurthuizen, omdat de bezetting te laag zou zijn en het niet mogelijk blijkt om een kostendekkende exploitatie te realiseren.

Breda' 97 vindt, net als SP en PvdA, dat de buurthuizen niet gesloten moeten worden. De fractie stelt dat het sluiten van buurthuizen gevolgen heeft die 'niet te overzien zijn'. "De Meidoorn gaat dicht omdat Surplus welzijn de huur niet kan betalen. Dat is een kolk die naar beneden gaat en uiteindelijk niet te stoppen is", aldus Dick Vuijk.

Vuijk dient een motie in om in de eerstvolgende commissievergadering opnieuw naar het al dan niet sluiten van buurthuizen te kijken, zodat er geen onomkeerbare besluiten worden genomen. Hij wil dat in de commissie Maatschappij een conceptvoorstel moet komen om de buurthuizen te behouden.

Volgens Thierry Aartsen van de VVD moeten buurthuizen geen doel op zich zijn. "Het moet een wijk vooruit helpen en activiteiten bieden. In andere wijken, waar ook buurthuizen gesloten zijn, zie je dat zulke activiteiten worden overgenomen door anderen." Hij doelt daarbij op scholen of ziekenhuizen.

Arend Hardorff, die namens de PvdA de motie indiende, zegt dat het hem om het feit gaat dat er geen oude schoenen worden weggegooid als er geen nieuwe zijn. "We snappen dat we voor een financieel vraagstuk staan maar dan zou er wel een partij zijn om de activiteiten over te nemen. De zorg van de mensen moet worden weggenomen."

CDA'er Elbertse stelt dat de vraagstelling van Breda'97 in de voetbalwereld 'inkomen met gestrekt been' zou zijn. "Breda'97 ziet een andere werkelijkheid. De fractie van het CDA gaat voor activiteiten en niet voor stenen."