Verschillende huurwoningen in de Heuvel kampen met ernstige vochtproblemen. foto Pepijn Nagtzaam
Verschillende huurwoningen in de Heuvel kampen met ernstige vochtproblemen. foto Pepijn Nagtzaam

Bal ‘schimmelwoningen’ ligt bij WonenBreburg

Algemeen

COMMENTAAR - In de wijk Heuvel staan zeventien woningen waar bewoners met de Kerstdagen tussen de schimmels zitten. Het zijn woningen waarin Woningcorporatie WonenBreburg niet meer wil investeren: ze worden immers gesloopt. Dus krijgen ze geen CV en/of dubbel glas. Alleen die sloopdatum wordt steeds uitgesteld.

Het gaat overigens 'slechts' om zeventien woningen in een gebied met meer dan tweehonderdvijftig woningen die gesloopt gaan worden, stelt de corporatie. Kan WonenBreburg dan niet bij 'slechts' zeventien woningen onderhoud verrichten dat de problematiek verhelpt? Blijkbaar niet, want de bewoners worden toch geherhuisvest, dus dat is niet nodig.

Dat herhuisvesten kan nog gemakkelijk vijf jaar duren. Er zijn niet genoeg woningen om alle bewoners tegelijk te laten vertrekken, dus het gaat straat per straat. Begrijpelijk. Maar op dit moment niet de goede oplossing. De bewoners die pas later verhuizen, kunnen namelijk geen kant op, ondanks de verhuisvergoeding van 5.614 euro die ze geboden wordt.

Bewoners die zelf weg willen kunnen via klik-voor-wonen of particulier op zoek naar een andere woning. Wat WonenBreburg voor het gemak vergeet is dat deze mensen financieel gezien in de onderklasse zitten, en particulier dus absoluut niet meespelen op de woningmarkt. Bij klik-voor-wonen moet je ingeschreven staan, anders kan het een hele tijd duren voor je iets krijgt toegewezen.

De vestigingsdirecteur heeft toegezegd met probleemgevallen om de tafel te gaan zitten als de bewoners dat willen. Maar is het niet veel beter om pro-actief te zijn en zelf aan de slag te gaan met mensen die met zieke kinderen thuis zitten? De klachten zijn bekend, namelijk.

WonenBreburg hoort haar verantwoordelijkheid als woningaanbieder te nemen. De mensen in de 'schimmelwoningen' hebben recht op een gezonde leefomgeving. Ze betalen er immers voor. Als de corporatie dat niet kan bieden in de huidige behuizing, dan moet zij op zoek naar een andere oplossing, in plaats van de bal bij de bewoners te leggen, zoals nu gebeurt.

WonenBreburg is namelijk een corporatie voor sociale huurwoningen. Tijd om dat sociale gezicht te laten zien.