Sneeuw op de eerste dag dat er geschaatst kan worden bij IJsvermaak. foto Perry Roovers
Sneeuw op de eerste dag dat er geschaatst kan worden bij IJsvermaak. foto Perry Roovers

Februari 2012: Schaatsen, carnaval en Harleyleed

Algemeen

BREDA - Februari is de maand van het carnaval, schaatsen op natuurijs en het definitieve einde van de Harleydag. De crisis is onontkoombaar. Deze maand redt fietsenzaak Profile aan het Heksenwiel het niet.

De maand begint met ijspret. Op de schaatsbaan van IJsvermaak kan 4 februari geschaatst worden. Het levert mooie plaatjes op. De vorst en de gladheid kennen ook minder leuke kanten. Bij de spoedeisende hulp van het Amphia hangen ze met de benen buiten. Breda maakt overigens de koudste nacht sinds 27 jaar mee. Weerman Nico Koevoets meet -15,2 graden in de nacht van vrijdag 3 op zaterdag 4 februari. En da’s best koud.

Halverwege de maand presenteert NAC’s nieuwe directeur Stefaan Eskes zich aan Breda. In een interview met BredaVandaag.nl laat hij zich uit over zijn plannen. “In het voetbal is en was dat vaak te veel naar binnen gericht en te weinig innovatie. Gelukkig merkte ik bij NAC dat ze het anders willen. Je moet je mee ontwikkelen, maar wel door te kijken wat past bij de club. Je moet geen cheerleaders verwachten bij NAC.”

De optochten hebben het weer mee dit jaar. In Breda trekt de Grote Optocht van ‘t Kielegat onder een blauwe koude hemel door de stad. Niet voor alle wagens verloopt de optocht even voorspoedig. De indrukwekkende wagen van c.v. De Rolmaatjes blijkt zelfs zo groot dat hij niet over de brug bij de Haven past. Een deel van de wagen moet worden gedemonteerd.

Carnaval is ook aanleiding voor een spontane actie onder Bredase taxichauffeurs. De Bredase bedrijven zijn de wildrijders uit andere steden beu. Volgens hen verpesten ze de markt, intimideren ze klanten en rekenen ze woekerprijzen. Het levert een protestactie inclusief blokkade op aan de Nieuwe Prinsenkade.

De Mega Jumbo die naast het NAC-stadion moet komen in 2013, blijkt een ingenieus warmtesysteem te krijgen. De meer dan 6000 vierkante meter metende supermarkt gaat straks het veld van NAC verwarmen.

De stichting Harley Dag Breda gooit het bijltje erbij neer. Na de extra veiligheidsmaatregelen in 2011 en de strengere eisen rond het ongekend populaire evenement is het voor de vrijwilligers niet meer te behappen. De lol is er af. Dus komt er geen editie 2012.

Laatste nieuws van deze maand: Het al tijden leegstaande klooster aan de Nieuwstraat wordt omgetoverd tot een vijfsterrenhotel. Schonk, Schul & Partners heeft daarvoor een concept ontwikkeld, zo maakt de makelaar bekend. Een geplande openingsdatum is er nog niet.