Dinsdag 13 maart. Een ontsnapte gevangene heeft zich op het dak van Den Hey-Acker verschransd. foto Perry Roovers
Dinsdag 13 maart. Een ontsnapte gevangene heeft zich op het dak van Den Hey-Acker verschransd. foto Perry Roovers

Maart 2012: Fyra komt toch en ontsnapping bij Hey-Acker

Algemeen

BREDA - Wie denkt dat Facebook pas bij Project-X-Haren voor problemen zorgde, zit verkeerd. In maart 2012 hadden twee scholieren van het Scala College in Teteringen ruzie op Facebook. Dit leidde tot een vechtpartij en het trekken van een mes. Gelukkig wisten andere leerlingen en een docent op tijd in te grijpen.

Waar het op het Scala College nog net goed ging, gaat het bij HEJA goed fout. op 13 maart wordt het Stadionkwartier in Eindhoven, waar HEJA een flinke aandeelhouder is, failliet verklaard. Een dag later vraagt het bedrijf uitstel van betaling aan. HEJA komt nog verder in de problemen. (Tijdlijn)

Bij jeugdgevangenis Den Hey-Acker loopt het ook niet geweldig op 13 maart: een van hun gevangenen staat op het dak van het gebouw. Brandweer, een politiehelikopter en een arrestatieteam zijn nodig om de jongen naar beneden te krijgen. Staatsecrestaris Fred Teeven meldde kort daarvoor nog dat de situatie in Den Hey-Acker 'beheersbaar is'.

Op 20 maart komt er goed nieuws uit het zuiden. Het is inmiddels achterhaald, maar toen leek het nog alsof de Fyra vanaf september tussen Breda en Antwerpen zou rijden. Het was het Bredase college gelukt om een snelle verbinding te realiseren, dacht men. Helaas kwamen ze bedrogen uit. Door heel 2012 heen blijkt dat de snelverbinding voorlopig nog niet actief is.

Aan het einde van de maand is organisator Peter Bruel van de Harley Dag Breda er helemaal klaar mee. "Wij hebben er op deze manier geen zin meer in", zegt hij. Hij baalt van het feit dat de gemeente enorm veel ME, politie en zelfs een helikopter inzet. Volgens Bruel hoeft dat niet de insteek te zijn bij een familiedag als de Harley dag. Bruel zegt nooit meer een Harley Dag in Breda organiseren.