foto Serge Mouthaan
foto Serge Mouthaan

‘Economisch zwaar jaar, maar Bredanaar is opgewekt’

Politiek

BREDA - Hij zou gaan wandelen naar Santiago de Compostella, maar raakte door een dubbele longontsteking meer dan drie maanden uit de running. Peter van der Velden, burgemeester van Breda, kijkt terug op een jaar waarin het ook voor zijn stad niet makkelijk was.

Terwijl op Nederland zich met Serious Request van zijn gulste kant laat zien, is het tobben met de economie, zo ziet Van der Velden. Ook in Breda was het in 2012 een zwaar jaar. “We moeten vaststellen dat het eind nog niet in zicht is en ik denk dat we in 2013 ook sociaal economische terugval krijgen, met veel tragiek. Ik sprak vorige week nog een ondernemer die zijn bedrijf heeft moeten laten failleren. Dat is heftig.”

Begeleiden
Het zijn verhalen die hij, zo geeft hij aan, helaas vaker hoort deze dagen. Zoals het leed soms langs verschillende kanten binnenkomt. “Bij het kerstdiner bij de NHTV vorige week, sprak ik ook mensen, die ondanks dat ze een goede opleiding hebben, hulp nodig hadden. Daarom ben ik ook blij dat we in Breda een huis hebben kunnen openen waarin mensen een plek kunnen krijgen om ze te begeleiden naar een plek terug in de samenleving”, zo doelt hij op de opvang voor alcohol- en drugsverslaafden bij De Vliet.
“Onze samenleving zegt wel dat we weer meer als burgers zaken moeten oplossen, maar dat zijn we een beetje verleerd. Zorgen voor onze ouders of voor naasten. Daarin hebben we nog wel een wedstrijd te spelen met elkaar.”

Breda profiteert van ligging
Toch is er hoop. “Ik zie Breda als een erg actieve stad, in voor- en tegenspoed. De Bredanaar laat zich kennen door een zekere mate van opgewektheid. Voor Breda was de start van de bouw van de stationsterminal positief, dat was een van de lichtpuntjes. Dat geeft Breda toch weer meer een plaats op de internationale kaart. Ook het rijden van de Fyra was belangrijk, ook al gaat dat met horten en stoten. Het geeft Breda nog meer voordelen van de ligging. Op kleine schaal zag je dat ook al aan de vestiging van de zonne-energie bedrijven, afgelopen week. ”

Persoonlijk was 2012 een jaar waarin het een periode lang afzien was voor Bredaas eerste burger. “Een bijzonder jaar”, stelt hij met gevoel voor understatement. “Ik ben een aantal maanden uit de running geweest. Een pittige ziekte was het. Ik heb het geluk gehad dat ik volledig hersteld ben. Samen met de burgemeester van Alphen-Chaam heb ik dit weekend nog meegelopen aan de Kerstloop.”

Eerst Amerika, dan Santiago
“Mijn wandeltocht naar Santiago ging niet door. Ik had me er terdege op voorbereid, en als ik de verhalen hoor van vrienden die hem wel hebben gelopen, dan wil ik dat zeker een keer doen voor mijn eigen reflectie. Komend jaar niet, mijn dochter gaat zeven maanden in Amerika studeren en ik heb haar beloofd dat ik haar zeker bezoek. Maar over twee jaar, of drie. Het gaat een keer gebeuren.”

Menselijke maat
Deze dagen is hij standby, naast de momenten met familie. Even wat gas terug. Hij wenst dat ook de andere Bredanaars toe. “Ik hoop dat het veilige en mooie dagen worden voor iedereen. Samen bij elkaar, dat iedereen ook een beetje voor elkaar zorgt. En voor komend jaar hoop ik dat we de menselijke maat weten te vinden.”