Dancetour 2012: prachtig weer en veel publiek. foto Thaddeuz
Dancetour 2012: prachtig weer en veel publiek. foto Thaddeuz

Mei 2012: Bevrijdingsdag en Dancetour

Algemeen

Mei 2012 is de eerste evenementenmaand van het jaar. Zo viert Breda op 5 mei het grootste bevrijdingsfeest sinds jaren. Duizenden mensen zijn in de binnenstad te vinden bij veel verschillende activiteiten en evenementen. De stad krijgt hoog bezoek: Prins Willem-Alexander en de Duitse president Gauck maken hun opwachting in de Grote Kerk.

Tegen het einde van de maand is het weer tijd voor Dancetour Breda. Zo'n 25.000 man gaan op het dancefeest met schitterend weer uit hun dak. Helaas neemt de dag 's avonds een vervelende wending; een jongen overlijdt op het station nadat hij van het perron val.

Een andere man valt in de singel. Op het Chasseveld duikelt hij van een brug af. Hij wordt uit het water gehaald door andere dancetour-gangers en houdt niets over aan zijn val.

Demissionair minister Liesbeth Spies informeert de Tweede Kamer met een brief over de aanhouding van de directeur van woningcorporatie Laurentius. Dit gebeurt nadat het Meldpunt Integriteit Woningcorporaties serieuze berichten ontving over allerlei misstanden waar de directeur bij betrokken zou zijn.

Midden in de maand slaat de lente opeens om. Een flinke storm zorgt voor veel hagel en wat blikseminslagen. Op de Backer en Ruebweg klapten twee auto's op elkaar, maar er vielen geen gewonden.

Restaurant Hook aan de Haven gaat failliet. De eigenaar van het aan het water gelegen restaurant liet op woensdag nog weten een tijdje dicht te blijven, maar op de 23e verklaart de rechtbank de eetgelegenheid failliet.

Vreemde zaken in de meimaand: opeens hangen er een aantal schommels in Breda. In eerste instantie weet men niet waar ze vandaan komen, maar dat wordt snel duidelijk. Het gaat om een idee wat uit Florida is overgewaaid. "Het is gewoon leuk om op een schommel te zitten", stelt een van de initiatiefnemers. "We noemen het opleuken."