http://www.bredavandaag.nl/nieuws/zakelijk/43166/2011-02-10/heja-verhuist-naar-monumentale-villa-vrederustfoto Erik Eggens
http://www.bredavandaag.nl/nieuws/zakelijk/43166/2011-02-10/heja-verhuist-naar-monumentale-villa-vrederustfoto Erik Eggens

April 2012: Doek valt voor HEJA en de mega tasjesdieven

Algemeen

BREDA - Het is wat ze in de wielrennerij een getelefoneerde aankomst noemen: het faillissement van projectontwikkelaar HEJA. Na weken van onzekerheid van het doek. Ander nieuws deze maand: de mega tasjesdieven van ‘t Sas.

De euro- en bankencrisis blijkt steeds meer een bouwcrisis. De vastgoedmarkt zit volledig op slot en het ene bouwbedrijf na het andere legt het loodje. In Breda valt projectontwikkelaar HEJA om. Het bedrijf van Prinsenbekenaar Jan Hoppen zette in de voorgaande tien jaar karakteristieke panden neer in Breda, maar kan de eigen bouwprojecten niet meer financieren. Op 13 april verklaart de rechter het bedrijf failliet. Daarmee komt een einde aan een periode van hoop, waarin aandeelhouder VolkerWessels niet als reddende engel over de brug komt, en ook een anonieme investeerder zijn geld op zak houdt. Hoppen wil nog in beroep tegen de faillissementsverklaring, maar ziet daar alsnog van af.

Ander nieuws deze maand is de diefstal van een mega-tas. Namelijk de tas die winkelpassage ‘t Sas als lokkertje bij de ingang heeft staan. De bigshopper blijkt meegenomen door een stel jongelui, die dat vervolgens ook stoer op Facebook zetten. Zij vinden hem op straat, is het verhaal.

28 april komt een fietser om het leven in de Hoge Vucht. Het gaat om een 34-jarige Bredanaar. Een automobilist uit Hoeven wordt aangehouden.

De maand begint met plannenmakerij rondom Brabant Culturele Hoofdstad. Piet Hein Eek ontwerpt rond het station een alternatieve wijk. e bedoeling is dat Eek een vrijstaat bouwt voor jonge, creatieve middenstanders bouwt die tien jaar blijft bestaan.

Ook nieuws rond de plannen voor Molsparking, Achter de Lange Stallen. Het wordt een winkelcentrum, bovenop een eeuwenoude begraafplaats.

Het is ook de maand waarin Breda actie voert voor 100 jaar NAC. Of eigenlijk een van de maanden. Dit keer is het de beurt aan de NAC-selectie. De spelers gaan de kroeg in en scoren voor hun jubilerende club.

In de wijk Heuvel voeren bewoners een felle strijd tegen de komst van een opvang voor alcohol- en drugsverslaafden. Hun wijk is volgens hen onzorgvuldig gekozen tot geschikte locatie. Als protest zet een aantal bewoners symbolisch hun huis te koop.

En in aanloop naar Koninginnedag regent het lintjes. Het heeft de koningin behaagd om 27 stadsgenoten te decoreren. Voor diegene die even niet meer weet wie een lintje ontving: het overzicht.