Afbeelding

Juni 2012: Visionair plan voor vliegveld en Oranjedomper

Algemeen

BREDA - Juni is het begin van de sportzomer. Breda kleurt Oranje. De afloop is bekend. Verder grootse ideeën voor een luchthaven rond Breda en NAC dat zijn horecapoot gaat verkopen.

In tijden van economische somberheid en tegenspoed zijn er altijd ondernemers die kansen zien. Zo ook Peter Savelberg, die een visionair plan presenteert waarbij Breda een vliegveld van nationaal belang moet krijgen. Savelberg is initiatiefnemer van Denktank Dutchina, die de banden met China wil aanhalen.

De crisis en toegenomen internethandel blijken teveel voor Kids Factory. De speciaalzaak in babyartikelen redt het niet en wordt failliet verklaard. Supermarktketen Aldi heeft zijn pijlen gericht op Breda. Aan de Allerheiligenweg moet een nieuwe vestiging komen, crisis of niet.

NAC-nieuws. De voetbalclub maakt bekend zijn horecapoot af te stoten. Onder leiding van de nieuwe directeur Eskes gaat NAC op zoek naar een uitbater van de talloze meters bar in het stadion. Het moet de club meer geld opleveren.

De bouw van het nieuwe station heeft deze maand weer een zichtbaar gevolg. De karakteristieke tunnel van het Stationsplein richting Belcrum gaat dicht.

Later in de maand is het tijd voor de oranjegekte. Nederland speelt met het nationale voetbalelftal in de Oekraïne en de verwachtingen zijn hooggespannen. De beschietingen beginnen met de Poolse tank bij het Wilhelminapark. Die kleurt Oranje, als wapen tegen de Duitsers. Het 0-1 verlies tegen Denemarken in de eerste wedstrijd kan de pret niet drukken. Breda gaat massaal oranje gekleed, al is het feestje na afloop wel wat korter. De Bredase Rasta Ruud probeert de sfeer er in te houden. Hij reist onder massale mediabelangstelling naar het EK, wat tot hilarische momenten leidt. Veel geluk brengt hij niet Nederland gaat kansloos naar huis.

Slecht nieuws voor de vaste klanten van café De Franciskaner. Uitbater Mark de Regt besluit zijn zaak te verkopen. “Maar de laatste tijd is het moeilijker geworden. Ik betaal zeven dagen huur, maar twee dagen lang heb ik weinig omzet doordat er een marktkraam pal voor de deur staat. Dan zijn we onzichtbaar en komt er bijna niemand.”

De Regt voorkomt met de verkoop van zijn zaak een faillissement. De uitbater van Restaurant Mirabelle lukt dat niet. Het hoog aangeschreven restaurant net buiten Princenhage redt het niet. Achterstallige huur wordt het restaurant fataal. Ook buiten de horeca valt het niet mee. De in Breda gevestigde keten Expo gaat failliet. Ook de winkel in de binnenstad gaat dicht.

Bizar nieuws: Een jongen van 14 blijkt zijn zusje zwanger te hebben gemaakt. Het meisje is 12.