foto Serge Mouthaan
foto Serge Mouthaan

OM past snelrecht toe rond jaarwisseling

BREDA - Rondom deze jaarwisseling past het OM wederom snelrecht toe. Dit houdt in dat aangehouden verdachten op vanaf 1 januari al voor de rechter of officier van justitie kunnen verschijnen.


Op 1 januari zullen de lichte delicten dienen. Deze verdachten, die bijvoorbeeld vernielingen hebben gepleegd, krijgen meteen hun straf en eventuele boete te horen. Op 2 januari kunnen ze dan starten met de taakstraf. Zware delicten, zoals fysieke geweldpleging, zullen op 4 januari behandeld worden. Deze verdachten blijven tot die tijd ook in hechtenis.

Op 8 januari is er dan nog de AU-zitting. Deze is voor verdachten die een licht vergrijp plegen, maar bijvoorbeeld al eerder in aanraking zijn geweest met politie en een strafblad hebben. De AU-zittingen kunnen ook gelden voor een licht vergrijp met een zwaarder gevolg.

Het OM wil met de snelle aanpak duidelijk maken dat geweld en vernielingen tijdens oud en nieuw niet te accepteren valt. Ook op geweld tegen hulpverleners zal streng gereageerd worden.

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief