Elisabeth Overakker, Brigidastraat Breda. foto Wijnand Nijs
Elisabeth Overakker, Brigidastraat Breda. foto Wijnand Nijs

Elisabeth krijgt ‘De Roze Loper’ voor homobeleid

BREDA - De Bredase zorginstelling Elisabeth krijgt als eerste Bredase instelling het certificaat De Roze Loper. Daarmee geeft Elisabeth aan oog te hebben voor ouderen die lesbisch of homo zijn.


Volgens Elisabeth leeft onder veel professionals en management van instellingen het idee dat ouderen niet homo of lesbisch zouden zijn. Men is nog altijd beducht voor negatieve reacties ten aanzien van homoseksualiteit. Roze bewoners die wel open zijn over hun geaardheid krijgen te maken met discriminatie.

Om te kijken hoe het er bij Stichting Elisabeth aan toe gaat, heeft de zorginstelling op initiatief van COC Breda meegedaan aan de Tolerantiescan voor het behalen van het certificaat. Daarvoor werd een onderzoek gedaan waarbij naar diversiteit in zijn totaal werd gekeken, en niet tot seksuele geaardheid alleen.

Bij Elisabeth zijn verschillende procedures en richtlijnen verfijnd om onderwerpen als tolerantie en diversiteit onder de aandacht te krijgen. Ook zijn er gespreksgroepen georganiseerd om samen met de cliënt hierover in gesprek te komen en heeft toneelgroep Gray een optreden verzorgd.

Voor stichting Elisabeth is het certificaat een eerste stap om blijvend aandacht te schenken aan aan alle vormen van diversiteit, seksualiteit en intimiteit.

De Roze loper wordt maandag 7 januari officieel uitgereikt door wethouder Bob Bergkamp.