Rood haar en groene kleding en een record: met 1255 roodharigen op de foto. foto Raymond Tillieu
Rood haar en groene kleding en een record: met 1255 roodharigen op de foto. foto Raymond Tillieu

September 2012: Wild West op Woonboulevard en een 'A'

Algemeen

BREDA - Het nieuws wat de eerste herfstmaand domineert is de brand bij winkelcentrum de Burcht. De politie meldt later dat de brand waarschijnlijk is aangestoken, na een inbraak bij drogisterij DA. Na de brand blijft een deel van het winkelcentrum tijdelijk gesloten.

In het begin van de maand wordt de meubelboulevard opgeschrikt. Schoten klinken aan de Kruisvoort en een 43-jarige man uit Roosendaal raakt gewond. Een man uit Sint Willebrord wordt aangehouden. Het blijkt te gaan om een uit de hand gelopen drugsdeal.

Het oudste bedrijf van Breda, drukkerij Broese & Peereboom, gaat in september voor de tweede keer failliet. De 226-jarige drukkerij kan het hoofd niet langer boven water houden. Wel maakt het bedrijf uiteindelijk een doorstart met een ernstig gedecimeerd personeelsbestand.

Er is gelukkig ook lichter nieuws in september. Breda werd overspoeld door roodharigen. Honderden komen samen in de binnenstad. En 1255 'redheads' gaan samen op de foto en zorgen voor een nieuw wereldrecord.

Ook bijzonder: vanuit het niets stond er een drie meter hoge 'A' vlak voor Park Valkenberg, exact op de plaats waar Google Maps het centrum van Breda aanduidt. Een dag later blijkt dat het een ludieke actie is van het Graphic Design Festival. Na het festival zou het symbool verdwijnen, maar vooralsnog staat de rode marker er nog gewoon.

Juwelier Pertijs opent haar deuren opnieuw in het voormalige Luzac-college. Een huis staat er, vol juwelen, tassen en luxe horloges. Met als visitekaartje een baar goud van negen meter, die tegelijk vitrine en kluis is. Zoals de reclamecampagne al zei: 'Screw the crisis'.

En natuurlijk: NAC viert zijn 100-jarig jubileum met een feestweek.