Foto Wijnand Nijs
Foto Wijnand Nijs

Bredase bollenbakker baalt van AD-test

Algemeen

BREDA - Geschrokken, aangeslagen en vol onbegrip. De Bredase oliebollenbakker Dries Leander kan er met zijn hoofd niet bij waarom zijn bollen met een 5,5 beoordeeld worden in de jaarlijkse oliebollentest van het AD.

In zijn Brabantse Gebakkraam op het parkeerterrein van de Intratuin staat hij deze vrijdagmorgen klaar voor wat de beste dagen van het jaar moeten worden. Maar hij vreest de uitslag van de test, ook al staat hij slechts twee plaatsen onder de streep en is de jury mild in haar kwalificatie.

’Snap het niet’
"Ik ben ontzettend geschrokken. Je voelt je toch heel persoonlijk aangesproken", aldus Leander. "We werken ontzettend hard en hebben de juiste producten. Ik snap gewoon niet dat het AD mijn oliebollen te vet vindt aanvoelen."

"Mijn klanten komen uit de hele regio, zelfs uit België. Ik maak me vooral zorgen om wat zij nu zullen denken. Gisteren stond er nog iemand aan de kraam die me zei dat mijn oliebollen hoog in het AD zouden moeten staan. En ja, dan dit", zegt een aangeslagen Leander. "Ik vind dat erg."

Het AD test al jaren oliebollen door het hele land. Op basis van toeval en suggesties van lezers kiezen twee journalisten verschillende kramen uit waar ze dan twintig oliebollen kopen. Deze worden in een laboratorium onderzocht en gewogen en gegeten door een dertienkoppig testpanel. Uit de beoordeling van de panelleden wordt een gemiddelde bepaald. Als laatste worden de oliebollen voorzien van commentaar.

’Verdien een zes’
En dat commentaar, daar baalt Dries Leander dus van, zegt hij terwijl hij nog maar eens naar de krant wijst. “Als je het commentaar lees van bollen met zes, dan verdien ik dat toch ook.” ‘Taai en droog, ondanks relatief hoge vetpercentage’, staat er te lezen bij de beoordeling van de kraam die twee plaatsen hoger staat dan zijn kraam. De verbazing bij de Bredase bakker spreekt boekdelen.

‘Vet en aan de kleffe kant’, schrijft de krant over zijn oliebollen. "Als het zo vet en slecht is, dan blijven mijn klanten toch ook niet terugkomen? Daarom heb ik wel mijn vraagtekens bij de test. Ach, we zullen nu gaan zien wat de impact er van is."

Klanten niet teleurgesteld
Van een ding is de kraamhouder in ieder geval zeker: "De mensen die hier oliebollen komen halen worden niet teleurgesteld. Voor het resultaat bij de kraam ben ik absoluut niet bang."

Wie minder waarde hecht aan de test is de kraamhouder van de oliebollenkraam aan het Van Coothplein. "Ik vind de hele test sowieso wat onzinnig. Ze zouden mij slecht beoordelen hoor, want mijn bollen zijn zacht en wat luchtig. Mijn klanten vinden dat lekker, dus waarom zou ik luisteren naar iemand die voor mij gaat bepalen hoe ik mijn oliebollen moet bakken? Wat ik nu doe heb ik geleerd van mijn vader. Zo doe ik het al jaren, en daar krijg ik genoeg complimentjes voor."

Winnaar en verliezer
Wie wel waarde hecht aan de test van de krant kan zich spoeden naar bakkerij Olink in Maarssen om daar in een ongetwijfeld hele lange rij aan te sluiten voor een zak oliebollen die volgens het AD een 10 verdienden. En die moet vooral wegblijven uit Haarlem, waar de Hollandsche Gebakkraam een 0 kreeg en het commentaar: “Een kraam waar een weldenkend mens met een grote boog omheen loopt. Wegwezen hier.”