Foto Pepijn Nagtzaam
Foto Pepijn Nagtzaam

Stilte voor de storm; vuurwerkverkopers zijn klaar

Algemeen

BREDA - Vanaf vrijdagmorgen mag er vuurwerk verkocht worden. De Bredase vuurwerkverkooppunten zijn er klaar voor en de vitrines liggen vol. Kees Breda verkoopt al jaren vuurwerk aan de Vierwindenstraat. Eigenaar Tijn de Vries heeft er weer zin in dit jaar want, zo zegt hij, het loopt altijd storm.

"Nu is het nog rustig in de winkel, maar dat wordt wel anders", aldus de verkoper. Hij staat met vier man personeel, want hij verwacht topdrukte. Voorlopig is het echter nog rustig. "Mensen staan 's ochtends niet vroeger op om naar de winkel te gaan. Dat is al jaren zo."

Vuurwerk bestellen is niet mogelijk bij de zaak aan de rand van het centrum. Dat is ook helemaal niet nodig, volgens De Vries. "We hebben een erg grote voorraad in de winkel. Ik zorg dat ik nooit uitverkocht ben, want dan moet ik gaan nee-verkopen. Dat wil ik niet."

Kees Breda heeft ongeveer vijfduizend kilo vuurwerk aangeschaft. "Maar hoe veel daarvan verkocht wordt, dat durf ik niet te zeggen", aldus een medewerkster. "We zullen op oudejaarsdag niet opeens zonder vuurwerk zitten. Dat is zeker."

De vuurwerkbrillen waar de laatste tijd zoveel aandacht voor is hangen pontificaal naast de kassa. Goedkoop, dus verstandig om aan te schaffen. Want vuurwerk kan natuurlijk ook gevaarlijk zijn. "Met alle vuurpijlen die in het rond vliegen is het verstandig om zo'n ding te kopen. Die doen het ook altijd wel goed in de verkoop."

Op Oudejaarsdag mag er vanaf 10.00 uur vuurwerk afgestoken worden.