Daklozen rennen megamarathon Beijing-Breda

BREDA - Met 18 dak- en thuislozen van Beijing naar Breda rennen in zestig dagen. Een afstand van 15.000 kilometer, waarbij 24 uur per dag gelopen wordt. Allemaal om nieuwe huisvesting voor daklozen te creëren. Klinkt goed, maar hoe dan?


Dat weet initiatiefnemer van HOMElessRUN Ronald van Stigt uit te leggen. "We openen een website met een inschrijfformulier waarmee daklozen zich vanuit het hele land kunnen inschrijven. Dan volgt er een selectieweekend met medici, trainers et cetera waarin verschillende onderzoeken plaatsvinden."

30 kilometer per dag
Uiteindelijk worden er 32 lopers geselecteerd die intensieve training en begeleiding krijgen. Het dubbele van wat er nodig is, want de kans op uitval is reëel op zo'n barre tocht. "We letten wel goed op de lopers. Er wordt in tweetallen gelopen, voor periodes van ongeveer een uur. Dan wordt er gewisseld en kunnen de deelnemers rust pakken." Dat betekent dat elke loper per dag drie uur loopt, met tussenpauzes van zeven uur.

Van Stigt is nu bezig met het vinden van sponsoren en BN'ers die als coaches willen fungeren en met het genereren van media-aandacht. "Op dit moment lopen er gesprekken met TV. Daar kan ik verder nog niets over zeggen. Wel nemen we sowieso vier camerateams mee en zijn de deelnemers te volgen via internet."

Het doel
Het doel van de onderneming is tweeledig. Enerzijds het beeld van een dakloze als zijnde verslaafd of 'vieze zwerver' veranderen naar een beeld van 'mensen die strijdbaar zijn en willen vechten voor een nieuwe kans', zo meldt de website.

Het andere doel ligt bij andere initiatiefnemer Streetwise Breda, een stichting die zich inzet voor dak- en thuislozen. Zij willen met de sponsoropbrengst huisvesting voor daklozen realiseren in Breda, zonder hulp van overheid, subsidie of liefdadigheid.

Voorlopig nog veel onduidelijkheid
Hoe dat precies gaat gebeuren, daar is Van Stigt nog niet duidelijk over. "Eerst moeten de gemaakte kosten natuurlijk betaald worden. Veel bedrijven sponsoren ook materiaal. We zijn nog druk in gesprek. Wat resteert van de opbrengst gaat in ieder geval in zijn volledigheid naar Streetwise Breda."

De monstertocht moet 19 augustus 2013 in Beijing beginnen en de finish staat gepland op 17 oktober op de Grote Markt in Breda. Meer informatie is vanaf februari beschikbaar; dan komt de officiële website online. Voorlopig blijft er dus nog veel onduidelijk.

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief