http://www.bredavandaag.nl/nieuws/41412/2011-01-04/vuurwerkschade-na-4-dagen-nog-zichtbaarfoto Erik Eggens
http://www.bredavandaag.nl/nieuws/41412/2011-01-04/vuurwerkschade-na-4-dagen-nog-zichtbaarfoto Erik Eggens

Meldpunt vuurwerkoverlast.nl: 307 keer Breda

Algemeen

BREDA/ROTTERDAM - De teller van vuurwerkoverlastmeldingen staat vrijdagmiddag om 15.00 uur op 307. Dat laat Arno Bonte van het meldpunt weten. In totaal kwamen er al meer dan 30-duizend overlastmeldingen binnen. Deze worden na nieuwjaar aangeboden aan de Tweede Kamer.

Van de 307 meldingen betrof het 34 keer een melding van overlast waarbij dieren vuurwerkstress opliepen. 13 keer betrof het een gevaarlijke situatie voor een mens. 138 Bredase klagers maakten melding van harde knallen of vuurwerkbommen. 9 keer werd schade door vuurwerk gemeld.

In totaal werkten vijftien gemeenteraadsfracties van GroenLinks mee aan het meldpunt. "Zij gaan de resultaten van hun stad aanbieden voor de evaluatie van vuurwerkoverlast in hun gemeente", aldus Bonte. De Bredase GroenLinks-fractie behoorde niet tot de initiatiefnemers. "Maar we stellen de gegevens ook ter beschikking aan andere GroenLinks-fracties", zo vertelt hij.

Doel van het meldpunt is uiteindelijk een verbod op consumentenvuurwerk. "Zodat er net als in bijvoorbeeld Sydney alleen professionele vuurwerkshows gegeven worden met Oud en Nieuw. Daar verkopen ze al twintig jaar geen consumentenvuurwerk meer. De beelden van die show gaan de hele wereld over. Behalve mooi, is dat ook wel zo veilig voor iedereen."