Foto Wijnand Nijs
Foto Wijnand Nijs

December 2012: Schimmelwoningen, Faam en Fyra

De Heuvel lijkt even het centrum van Breda. Schimmelwoningen en een bewoner die zijn huis dreigt op te blazen. Daarnaast lijkt het Fyra-verhaal eindelijk definitief een slot te krijgen.


De Fyra dan eerst. Na maanden van soebatten gaat ie eindelijk rijden. Niet met ingang van december zoals al wel eens verkondigd, maar vanaf april 2013. De dienstregeling moet namelijk wel aangepast kunnen worden. Vanaf dat moment kun je vanuit Breda met de Fyra naar Antwerpen/Brussel en weer terug. Het verkort de reistijd met bijna drie kwartier.

December is nog nauwelijks begonnen of de winter laat zich zien. Vijf tot tien centimeter sneeuw zorgt vooralsnog niet voor al te veel overlast.

Alarmerende berichten uit de Heuvel. Bewoners van onder meer de Nova Zemblastraat beklagen zich over achterstallig onderhoud aan hun woningen. Die staan op de nominatie gesloopt te worden, maar dat duurt nog even. In de tussentijd zit een aantal bewoners tussen de schimmel, die op vensterbanken, in gordijnen en muren om zich heen grijpt.

Voor mensen die in het huwelijksbootje stappen is december de laatste kans om op een ‘mooie’ datum te trouwen. 12-12-12 is zelfs zonder ezelsbruggetje te onthouden, al geldt het niet als argument. Achttien stellen geven elkaar het ja-woord in Breda.

Weer een Bredaas icoon uit het industriële tijdperk. Snoepfabriek De Faam gaat dicht. Astrasweets verplaatst de productie naar België. Volgens de directie blijft de werkgelegenheid behouden en kunnen de meeste werknemers mee naar Turnhout. D66 stelt vervolgens vragen over het behoud van de karakteristieke schoorsteen, de muur en het pand.

Crisis in de autowereld houdt aan. Rüttchen uit Breda sluit twee vestigingen in Brabant, en schrapt ook banen in Breda. In totaal verdwijnen er veertig banen. Ook bij de Kobergroep voor kinderopvang moeten er mensen uit. Zeventien in totaal.

Begin december stelt de kersverse wethouder Selcuk Akinci aan de raad voor BredaNu aan te wijzen als nieuwe lokale omroep. De raad zal dit in haar laatste vergadering van het jaar bekrachtigen. Dat is even slikken voor de vrijwilligers van StadsRTV, dat na meer dan dertig jaar bedankt wordt.

In de Roggeveenstraat in de Heuvel draait een bewoner door. Hij heeft zijn sleutels ingeleverd na een al langer durend conflict met verhuurder WonenBreburg en dreigt nu zijn woning op te blazen. Hij plaatste volgens buurtbewoners gasflessen in zijn woning, waarop alle hulpdiensten in hoogste staat van paraatheid naar zijn woning kwamen.

Van het criminele front. Met de bekentenis van een 42-jarige overvaller zijn drie overvallen op tankstations opgelost. Nog niet opgelost: de diefstal van lichtmetalen velgen. Bij onder meer autohandelaar Leendert van den Born stonden ze vreemd te kijken toen een aantal auto’s geen wielen meer had. En dat was ook nog eens voor de tweede keer in drie weken tijd.

Het voormalige Mammoetterrein kan dankzij een Europese subsidie van bijna zes ton ingevuld worden met onder meer een skatehal (pier 15) en een stadsstrand (Belcrum Beach).

NAC-nieuws van deze maand. In de Beatrixstraat ligt eindelijk een tastbare herinnering aan het vermaarde NAC-stadion. De gemeente Breda liet, na een suggestie van de Bredase AD-columnist Sjoerd Mossou, een plaquette maken. Die siert nu de straat. Over de laatste wedstrijd van NAC voor de winterstop maken we niet teveel woorden vuil: 1-6. Tijd voor een nieuw veld, na de ‘modderpoel’ waarop NAC nu speelde. Het wordt een (tijdelijk) zaadveld.

Dat het niet voor iedereen somberen is, blijkt wel uit de verkoop van Landgoed de Prinsenhoeve. Dat stond voor meer dan 2 miljoen te koop.

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief