Volgens de wijkraad zijn er te veel huizen die bewoond worden door studenten of migranten. Foto Pepijn Nagtzaam
Volgens de wijkraad zijn er te veel huizen die bewoond worden door studenten of migranten. Foto Pepijn Nagtzaam

Wijkraden praten met gemeente over kamerbewoning

Algemeen

BREDA - Bredase wijkraden worden intensiever betrokken bij de vraag hoe om te gaan met kamerbewoning. Vertegenwoordigers van vijf wijkraden gaan over twee weken vergaderen met wethouder Bergkamp (wonen). Het doel is om de problemen rondom kamerbewoning in kaart te brengen en overlast terug te dringen.

Tijdens die vergadering bieden de wijkraadvertegenwoordigers een conceptvoorstel aan aan de gemeente. Het voorstel is gebaseerd op het beleid in andere steden, waar een vooraf vastgesteld percentage van de kamers bewoond mag worden door studenten. Bij de bespreking zijn de wijken Brabantpark, Belcrum, Tuinzicht, Westerpark, Doornbos-Linie en Princenhage vertegenwoordigd. Dit zijn de wijken waar de meeste last wordt ondervonden van kamerbewoning.

Martien Kuipers van wijkraad Belcrum is verheugd met de vorderingen. "Ik heb er wel vertrouwen in dat we samen verder kunnen komen", stelt de Bredanaar.

Om een beter beeld te krijgen van de effecten van studentenwoningen op woonwijken denken de wijkraden studenten in te kunnen schakelen. "We zijn van plan om pro-actief stageplekken aan te gaan bieden. Dat kan in gemeenschapshuizen, maar er kan ook wijkonderzoek gedaan worden - naar bijvoorbeeld de kamerbewoning in een wijk", zo stelt Kuipers.

Daarvoor worden NHTV en Avans benaderd. Behalve onderzoeksresultaten en input voor latere besprekingen, kan zo'n stage nog een ander effect hebben, denkt hij. "Als studenten binnen de wijk stage lopen, dan krijgen ze ook meer binding met de wijk."