Foto Maj-Britta de Ruiter
Foto Maj-Britta de Ruiter

Cultuurnacht: 'Alsof je hem niet alleen verdiend hebt'

Cultuur

De jaarlijkse cultuurnacht komt er weer aan, wat betekent dat de cultuurprijzen weer uitgereikt worden. BredaVandaag.nl sprak met alle genomineerden. Deze week is de eerste genomineerde voor de Rabobank Cultuurprijs aan de beurt: danseres en choreograaf Nana van Moergestel.

- Waar kennen we je van?
"In Breda kent men mij van Dansnest-broedplaats voor dans. Ik ben artistiek leider en choreograaf van deze dansgroep die repeteert in Podium Bloos. We maken voorstellingen, geven workshops in het onderwijs en we begeleiden jong danstalent door hen met beroepsdansers en choreografen in contact te brengen. Afgelopen jaar waren we vooral te zien met de voorstelling Trottoir tijdens de opening van de WAK in de Catharinastraat, tijdens Open Monumentendag in het Ginneken en tijdens de Jeugdtheaterdagen in Podium Bloos. En gaven we 3000 schoolkinderen uit de omgeving workshops in combinatie met de dansvoorstelling RIJP. Anderen zullen mij juist kennen van de BuurCultuur wijkprojecten van festival En Plein Public."

- Was je verrast?
"Mijn werk wordt voortgebracht door een geweldig team van (beroeps)dansers, dansdocenten, makers, meedenkers en vrijwilligers. Door de inzet van al die mensen word ik nu naar voren geschoven. "Zo gaat dat, dat hoort bij jouw rol", zegt men dan. Maar dat voelt alsof je het eigenlijk niet helemaal alleen verdiend hebt. Een belangrijke partner in het geheel is Neel Brans, maar er zijn nog meer betrokkenen die ook de prijs verdiend hebben. Dus als ik werkelijk de prijs win dan moet het zeker ten goede komen aan het team, op welke manier dan ook. Of hopen dat we ooit als Dansnest genomineerd worden. Inmiddels geniet ik er wel met volle teugen van en vind het geweldig dat mijn inzet voor de dans in Breda zo onder de aandacht komt."

- Waar heb je de nominatie aan te danken? En hoe belangrijk is de nominatie?
"Waar ik het aan te danken heb was in het begin best onduidelijk. De een zei voor al mijn werk bij Dansnest. De ander zei omdat ik een belangrijk inspirator en motivator van jong talent ben. Het een is wat breder dan het ander, op de avond van de uitreiking zal de jury het hoogstwaarschijnlijk allemaal nog toelichten. De nominatie is belangrijk om bevestigd te krijgen dat het werk bijdraagt aan de culturele programma van de stad en dat het opgemerkt wordt. Dat is een goede stimulans om lokale activiteiten te blijven ontwikkelen."

- Waar ben je nu mee bezig?
"Zojuist een dansfilmpje ingestuurd bij MOTI voor I love Breda. Op de inzending kan gestemd worden en tijdens de cultuurnacht wordt de winnaar bekend gemaakt. Gaat de Rabobank cultuurprijs aan me voorbij dan kan ik deze prijs misschien wel in de wacht slepen. Verder ben ik een intervisiebijeenkomt aan het organiseren over dans als community-art en gaat binnenkort onze eerste jongerengroep, Dansnest Extend, in première bij het 39 graden festival in Podium Bloos. Daarnaast dans ik zelf in de voorstelling RIJP, die speelt in opdracht van Kunstbalie voor verschillende scholen in Brabant."

- Wat ga je doen tijdens de Cultuurnacht?
"Wij spelen in de foyer van het Chassé om 22.00 uur de dansvoorstelling Trottoir met 8 dansers, een zangeres en percussionist. Kom je ook?"