StadaStores in aanbouw. foto Wijnand Nijs
StadaStores in aanbouw. foto Wijnand Nijs

Opinie SP: Meeuwis moet maar voelen

Opinie

OPINIE - Meeuwis negeert alle signalen rond de leegstand van winkels in Breda en baseert zich op groeicijfers van voor de crisis in 2008. Ook de zorgen die de provincie uit worden door hem genegeerd. Hij kan zijn borst natmaken, nu in de Bredase raad ook CDA, PvdA en GroenLinks aandringen op nieuw onderzoek. Dat stelt SP-fractievoorzitter Patrick van Lunteren in dit opinieartikel.

Het provinciebestuur van Brabant spreekt haar zorgen uit over de snelle groei van de detailhandel in de provincie. De grote hoeveelheid bouwprojecten werkt leegstand in de hand en verdringt bestaande kleine winkeliers. Precies datgene dus waar de SP al sinds jaar en dag voor waarschuwt. Wethouder Cees Meeuwis voelt zich echter, zo meldt hij via de media, ook nu weer niet aangesproken. Dat kan twee dingen betekenen. Hij heeft een belang in de vastgoedontwikkeling of hij geeft geen moer om de kleine ondernemers in Breda. Dat is alle twee even kwalijk en je vraagt je af of hij als wethouder dan wel op de juiste plek zit.

Onverhuurbaar
Na jaren van strijd lijkt er eindelijk een halt toegeroepen aan de wildgroei aan kantorenbouw. Inmiddels staat daar zo'n 8 miljoen vierkante meter leeg. Onverhuurbaar zoals was voorzien door iedereen die daar oog voor wilde hebben. De vastgoedjongens en de beleggers die daar achter zaten verdiende er een dik belegde boterham aan met bijpassend wagenpark en villa. Zij zijn, in hun jacht naar nog meer winst, gedwongen op zoek naar een ander gat in de markt. Nu stampen ze grote winkelcentra uit de grond, cashen de winst en de gemeente zit met de gevolgen.

Stadion
Goed voorbeeld in Breda is het debacle achter het stadion. Duizenden vierkante meters overbodige winkelruimte met een dreiging van nog meer bouw voor de leegstand. Bij behandeling van het plan in de raad waarschuwde de SP al voor de ellende die dat zou veroorzaken voor kleine ondernemers, met name in de Haagse Beemden. Ook later in het debat met dit college wilde deze wethouder niet luisteren naar de steekhoudende argumenten. Maar kunnen we hem dat in dat geval wel kwalijk nemen? Hij werd toen immers gewoon gesteund door een ruime meerderheid in de raad, allen minus SP.

Vrije markt
Later bij behandeling van de detailhandelsnota sprak de SP de wethouder er andermaal op aan: Nog meer vierkante meters winkelruimte is de doodsteek voor de bestaande kleinschalige winkelcentra en familiebedrijven in Breda. Ook toen wilde de wethouder niet luisteren. Hij baseerde zich op groeiscenario’s van ruim voor de crisis in 2008. De ongekende belofte van de vrije markt is hem blijkbaar heilig. De tijden zijn veranderd en als het de wethouder uitkomt zoals bij het bezuinigen op het armoedebeleid lijkt hij zich dat terdege te beseffen. Dan staan we met de rug tegen de muur en het mes op de keel.

Verloedering
Maar zodra het gaat om economische belangen dan is er helemaal geen crisis geweest. Dan groeien de bomen nog tot in de hemel. Zo lenig is de wethouder niet dat hij lang in die spagaat kan blijven zitten. De concurrentie in de retail is nu al moordend. Tel daarbij op dat teleshoppen een vlucht neemt en iedereen begrijpt dat bouw van nog meer winkeloppervlak hoe dan ook tot leegstand en verloedering leidt; iedereen behalve wethouder Meeuwis, die geeft blijkbaar niets om dat probleem.

Gezond verstand
Het kan ook zijn dat deze wethouder zijn gezond verstand laat overvleugelen door de financiële malaise? Het kan zijn dat hij bewust kiest voor de schade en ellende van de grootschalige detailhandel om de financiële puinhoop van de gemeentekas te maskeren. De paar miljoen die de grondexploitatie en belastingen opleveren vallen in de haast bodemloze put van onze penningmeester. Bouwen voor de leegstand bleek al eerder geen probleem voor dit College. Als dat het belang is dat hij denkt te dienen is het helemaal kwalijk. Korte termijn collegebelang mag natuurlijk nooit ten koste gaan van een leefbaar en economisch gezond Breda op de lange termijn. Ook over dat probleem zal de provincie ons overigens binnenkort aanspreken.

Meerderheid
Dat de wethouder nu weer niet luistert wanneer de provincie zich eindelijk uitspreekt over de risico's is in ieder geval tekenend. Het is maar te hopen dat de politieke partijen die zich nu zo hardop uitspreken - CDA, PvdA en GroenLinks - nu wel voet bij stuk houden. Geen grootschalige detailhandel meer in Breda, ook niet Achter de lange stallen. Want nu weer draaien en zwichten voor zijn mooie praatjes zoals bij het stadionkwartier speelt Meeuwis alleen maar in de kaart. Als de wethouder het niet wil horen wordt het tijd dat hij het gaat voelen. Samen hebben we nu die meerderheid. Dat zal het provinciebestuur zeker aanspreken, ook in het kader van deugdelijk financieel risicobeleid.

Dit is een opinieartikel van Patrick van Lunteren, fractievoorzitter SP Breda.