Schaatsvereniging IJsvermaak ging vandaag voor de eerste keer dit seizoen open foto Perry Roovers
Schaatsvereniging IJsvermaak ging vandaag voor de eerste keer dit seizoen open foto Perry Roovers

Negentig procent super ijs bij IJsvermaak

Algemeen

BREDA - De schaatsbaan van IJsvermaak aan de Bouvignedreef is in de nacht van zondag op maandag volledig dichtgevroren. Volgens ijsmeester Frans van Dorst kan er in het meest optimistische scenario donderdag geschaatst worden. “Maar dan moet het niet gaan sneeuwen.”

Van Dorst komt deze maandagmorgen net terug van een inspectie van de ijsbaan. En die inspectie stemde hem tevreden. “Voor negentig procent is het super ijs. Door de wind zijn er hier en daar wel wat scholletjes, maar die schaatsen we er wel vanaf.”

Zeemeeuwen
Zondag was nog een flink deel van de baan open. “Nu zaten er nog een paar zeemeeuwen op een net dichtgevroren plek, maar die zullen ook wel weggaan als ze doorkrijgen dat er geen water meer komt.”

De ijsmeester heeft dus goede hoop, zeker omdat het ook nu nog -4 is. Zijn enige angst is sneeuw, die voor sommige delen van het land voorspeld wordt. “Als er sneeuw opkomt, dan vriest het eronder niet meer. Dan is het wachten tot de sneeuw is weggedooid en dan krijg je bros ijs.”

Alleen voor leden
Nu is het ijs mooi pik zwart en kan er wellicht donderdag geschaatst worden. “Maar de eerste vijf dagen alleen voor leden”, wijst Van Dorst op het reglement van de vereniging. Dat zijn er nu zo’n achtduizend. De laatste dagen neemt dat aantal weer toe. “Maar als je je nu aanmeldt, betaal je dubbel tarief”, aldus de ijsmeester. Dat betekent dat je voor tien euro lid bent. Aanmelden als de baan open is, kost weer vijf euro meer.

Terwijl in Noordlaren dinsdag wellicht de eerste natuurijsmarathon gereden wordt op een opgespoten baan, zijn er in Breda vooralsnog geen plannen voor een wedstrijd. “Vroeger hadden wij de Brabantse kampioenschappen. Maar die zijn naar de kunstijsbanen sinds die er zijn.”

Meer info: IJsvermaak Breda