Saskia Boelema. foto Erik Eggens
Saskia Boelema. foto Erik Eggens

Basisschoolbesturen gaan zelf geld huisvesting beheren

Algemeen

BREDA - De elf schoolbesturen voor primair en speciaal onderwijs en de gemeente Breda hebben een overeenkomst getekend voor het Meerjarenplan Onderwijshuisvesting 2013-2014. Hiermee wordt een nieuwe stap gezet om de onderwijsbesturen zelf het geld voor huisvestingsmiddelen te laten beheren.

Onderwijsbestuurder Frank van Esch stelde namens de schoolbesturen dat het een goede ontwikkeling is dat scholen een grotere stem krijgen in de besteding van huisvestingsgelden. "Het geld wordt nu slimmer besteed en komt via onderling overleg terecht bij de scholen die dit het hardst nodig hebben. De keuzes worden nu meer gebaseerd op noodzaak en gezamelijke initiatieven."

Nadat de raadscommissie Onderwijs in december 2011 vaststelde vertrouwen te hebben in de samenwerking tussen schoolbesturen, gingen laatstgenoemden samen met de gemeente aan het werk. Er is nu een plan opgesteld om in de periode 2013-2019 schoolgebouwen te vernieuwen of te renoveren. Op basis van dit plan wordt aan de gemeenteraad gevraagd om voor 2013 een krediet van tien miljoen euro beschikbaar te stellen.

Daarnaast heeft het college van burgemeester en wethouders in december 2012 een bedrag vastgesteld voor onderhoud en bouwkundige aanpassingen op scholen. Hiervoor staat ruim zes ton. Daarvoor wordt op verschillende scholen flink onderhoud gedaan, zoals het vervangen van een dak, buitenriolering en zonwering.

Hoewel Breda de uiteindelijke verantwoordelijkheid blijft behouden, gaan de schoolbesturen veel meer zelf beslissen. Eind 2013 moeten de scholen volledig zelf verantwoordelijk zijn voor de ruim 100 schoolgebouwen van het basisonderwijs in Breda.