Rondvlucht op Tweede Paasdag boven Breda met Helicentre.nl. foto Wijnand Nijs
Rondvlucht op Tweede Paasdag boven Breda met Helicentre.nl. foto Wijnand Nijs

Veel waterschade in NAC-museum, collectie gered

NAC

BREDA - Het NAC-museum heeft vanmiddag flinke waterschade opgelopen. Gisterenavond is er schade ontstaan aan een leidingkoppeling in de ruimte boven het museum, waarna water door het plafond is gekomen. Dimitri Ensing zegt dat ze geluk hebben gehad, want normaal is er niemand aanwezig op zaterdag.

Toevallig waren er vandaag mensen voor wat werkzaamheden. De eerste museummedewerker zag een flinke plas water en schakelde de technische dienst in. Ook Bureau Halt, dat toevallig in het stadion was, kwam helpen.

Later kwam er nog hulp uit onverwachte hoek, vertelt Ensing. "Een tiental NAC-supporters zag op Twitter dat er iets mis kwam en is meteen naar het stadion gekomen om te helpen. Heel mooi is dat."

Voor de collectie heeft de waterschade niet veel gevolgen, want het grootste gedeelte is net op tijd weggehaald. De vloer en muren hebben wel flinke schade opgelopen. Hoeveel is nog niet te zeggen, dat moet komende week blijken.

Een gespecialiseerd bedrijf heeft nu droogmachines in het museum geplaatst. "Die zorgen ervoor dat het komende dagen droger wordt. Daarna gaan we om tafel met NAC om te kijken wat voor stappen er ondernomen worden", vertelt Ensing.

"Gelukkig zijn we goed verzekerd. Het zal namelijk een fiks bedrag aan schade zijn. Op wie het neer gaat komen is nog niet duidelijk. Het is wel heel jammer dat we een aantal weken dicht zullen moeten blijven."

"Het museum moet eerst helemaal leeggemaakt worden en daarna moet de vloer eruit. Het plafond moet vervangen worden en daarna moeten we weer gaan opbouwen. Maar het belangrijkste is dat het grootste deel van de collectie veilig is. Het kampioenschapshorloge uit 1921, het eerste contract, daar is allemaal niets mee aan de hand. Gelukkig maar, want zulke dingen zijn onvervangbaar."