Tomas Toonders zet zich al rennend in zijn onderbroek in voor het goede doel. beeld Tomas Toonders
Tomas Toonders zet zich al rennend in zijn onderbroek in voor het goede doel. beeld Tomas Toonders

Halfnaakte hardloper rent geld voor goed doel bijeen

Algemeen

BREDA - Halfnaakt hardlopen in de winter voor het goede doel. Tomas Toonders (22) doet het in januari. Voor elke tien euro die gestort wordt, loopt hij honderd meter. De gehele opbrengst gaat naar stichting Focus On Education.

"Tijdens mijn bijbaan als taxi-chauffeur ontmoette ik ooit de oprichtster van Focus On Education. Ik heb van kleins af aan altijd de drang gehad om anderen te helpen, dus inmiddels werk ik alweer vier maanden voor de stichting", aldus Toonders.

Voor de stichting dacht hij na over een ludieke, sportieve actie. "Want doneren is goed, maar dat kan ook op een leuke manier. Toen leek het me wel wat om in mijn ondergoed te gaan hardlopen. Mensen sturen me letterlijk op pad, hoe meer geld er binnen komt hoe verder ik moet lopen."

De jonge Bredanaar is al ver met de voorbereidingen. "Zo heb ik een gesprekje gehad op het politiebureau om te voorkomen dat ik last zou krijgen met deze actie. Dat ging gemakkelijk, want ze vonden het erg leuk."

Voor de afstand is hij niet bang, evenmin als voor de kou die hij in januari zal treffen, vertelt hij. "Ik fitness vijf keer per week dus de afstand moet me wel gaan lukken. Om op de kou te trainen ga ik nu om de dag hardlopen, gekleed in een heel dun shirtje en broekje. Dan merk je gewoon dat de eerste kilometer nog fris is, maar daarna ben je warm gelopen."

Wat wél spannend was, was de eerste keer dat hij in zijn boxer over straat rende. Voor een promotiefilmpje rende hij 'op proef' al schaarsgekleed een rondje door de binnenstad. "Dat was wel even spannend", lacht hij. "Maar daar moet je doorheen en schaamteloos rennen wordt leuk. Er wordt veel omgekeken, iedereen denkt er het zijne van. Dat is ontzettend grappig."

Maar waarom doet Toonders dit eigenlijk, met deze kou hardlopen in weinig kleding? "Het is allemaal voor Focus On Education. De stichting heeft een boerderij in Oost-Congo, de Farm Of Hope. Daar worden kinderslachtoffers van de oorlog daar opgevangen. We willen nu een vaccinatieruimte inrichten, want er moeten nog 550 kinderen gevaccineerd worden. Met het geld wat we komende maanden ophalen hopen we dat te kunnen financieren."

Dit is de eerste keer dat de stichting een actie organiseert met hardlopen in ondergoed, maar als het aan Tomas ligt komt de actie volgend jaar nog een keer. "We hebben nog nauwelijks gepromoot, maar er komt nu al geld binnen. Het werkt nu al goed. Wat mij betreft organiseren we het volgend jaar nog eens, maar dan met meer mensen. Zo komt er ook meer geld binnen!"