Screenshot clip 'Meej twee zevus kende nie blijve zitte'.
Screenshot clip 'Meej twee zevus kende nie blijve zitte'.

De (Kielegatse) carnavalshits van 2013

Cultuur carnaval

BREDA - De Kluntocht is geweest en carnaval staat nu écht voor de deur. Zoals ieder jaar betekent dat ook dat de carnavalshitjes hun kop uitsteken. Een beetje flauw en meestal een parodie op echte hits. Maar vooral erg makkelijk mee te zingen als je met wat drank op in het café hangt. Wij zetten de (belangrijkste) carnavalshits van 2013 op een rijtje.

Kuikentje Piep
Enorm gehyped door de DJ's van 3FM, blijft dit nummer dagen in je hoofd hangen. Van oorsprong een Italiaans kinderliedje maar tijdelijk in gebruik als carnavalshit. Mét een Bredaas tintje, want ingezongen door Nathalie Aarts. Tot haar 21e heeft zij in Breda gewoond. Dames en heren: Kuikentje Piep.

Carnaval Gangnam Style
Echt Bredaas is 'Het is Carnaval'. Gelukkig hadden we Gangnam Style nog niet zo vaak gehoord en wordt de carnavalsmuziekmarkt uitgebreid met meer van dit soort. De Brabantse variant blijft minder hangen dan het origineel, is wat zielloos gezongen en zet niet meteen aan tot dansen. Het filmpje is al wel meer dan 40.000 keer bekeken, terwijl het er pas sinds 14 januari op staat. En ach, eenmaal in de kroeg maakt het allemaal toch niet meer uit.

Lamme Frans
Dan is er altijd nog Lamme Frans. Frans heeft goed gekeken naar het succes van Nielson met Beauty & the Brains. Frans drinkt namelijk 'Alles in een'. Een bekende, makkelijke meezinger is omgevormd tot het lijflied van een drankorgel. Met carnaval scoort dat, zeker onder de jeugd. Biertje, iemand?

Sylvie
Voor liefhebbers van Sylvie van der Vaart is er nu een nummer geschreven. 'Oh Sylvie' is een ware ode aan de vrijgezelle Sylvie, toch ook een beetje Bredaas gezien de dagen die ze hier op school doorbracht. Helaas is het inmiddels een beetje achterhaald, want de twee praten weer, meldt het Privé-gedeelte van de Telegraaf. Jammer, Ferry! Misschien is het na carnaval wel weer voorbij en kan hij zijn slag slaan.

T'Worwelwa
Het Kielegats carnavalslied mag niet vergeten worden. 'Meej twee zevus kende nie blijve zitte' van T'Worwelwa is een nummer dat voor heel Breda belangrijk is. Al gaat het waarschijnlijk net zoals altijd; aan het eind van de carnavalsweek neuriën de meeste mensen het deuntje, maar vrijwel niemand de tekst.

Goede been, verkeerde bed
Uit d'n Beek deze meezinger van De Mannen van Brabant. Eenmaal gehoord blijft ie in je hoofd zitten. Zing je even mee? "Wat ging er mis vannacht, ik ben met het goede been uit het verkeerde bed gestapt. Zelfs met zoveel bier had ik het nooit verwacht."
Wat ons betreft een kanshebber.

En anders...
En voor de oudere garde zijn er altijd nog de klassiekers, mocht al het bovenstaande u niet bevallen. Het Deksels Goed Orkest is een Bredase carnavalsband uit de jaren '70. Nooit van gehoord, denkt u? Bij het luisteren van dit nummer hoort waarschijnlijk wel. Inmiddels is 'Mijn Sanseveria' een allround carnavalskraker, maar het nummer vindt zijn oorsprong toch echt in het Kielegat.

Stemmen
Stem op jouw favoriete carnavalskraker op onze facebook