Afbeelding

Stubenitsky's: 'Humor maakt Bredase politiek mooi'

Politiek

BREDA - Breda kent een opmerkelijke politieke alliantie, samengesmeed in een een kleine partij. John (65) en Marjo (60) Stubenitsky, respectievelijk raads- en commissielid voor Leefbaar Breda, zijn al bijna 42 jaar getrouwd. Niet alleen in het huwelijk, maar ook in de politiek zijn ze elkaars wederhelft.

Op politiek gebied blijven sommige mensen dat apart vinden, merken ze wel. Maar in de Bredase politiek is men er al wel aan gewend. En volgens John is het eigenlijk heel erg praktisch om met je vrouw in dezelfde fractie te zitten: “Het klinkt gek, maar als raadslid ben je altijd weg. Maandag hebben we overleg, dinsdag en donderdag hebben we commissievergadering, woensdag is er wel eens een bijeenkomst. Probeer dat maar eens uit te leggen thuis als je vrouw absoluut niet met politiek bezig is. Daar wordt ze niet blij van hoor.”

Een goede samenwerking
Er zit nog een groot voordeel aan. “Het fractieoverleg, dat kan gewoon aan de koffie. Na veertien jaar in de politiek weet je alles. Sommige mensen vinden het niet fijn om het werk mee naar huis te brengen, maar dat is toch heel erg handig bij ons.”

Eigenlijk hebben ze vrijwel nooit meningsverschillen, John en Marjo. Niet op politiek gebied althans. “Als je al zo lang samen bent, dan deel je alles. Op een gegeven moment horen meningen daar ook bij”, aldus Marjo. Eerder hadden ze al samen een cafetaria en een pennenspeciaalzaak, dus het samenwerken zijn ze wel gewend.

'Een mooi vak'
Stubenitsky is erg blij met zijn werk als raadslid. “Het is een mooi vak. Je leert elke dag en het is enorm interessant.” Zijn vrouw kan dat beamen. “Je leeft mee met de hele stad, met de burgers. Dat is erg leuk”, stelt Marjo. Dat het zo leuk is, heeft volgens John nog wel een andere reden: “Breda is een geweldige stad met een hele gezellige gemeenteraad. Het feit dat de gemeente geen nieuwjaarsreceptie organiseert en we dan met de hele raad iets meenemen, bijdragen, en dan toch een receptie hebben. Dat vind ik nou geweldig. Ja, natuurlijk hebben we wel eens mot in de raad. Maar dat stopt ook wel echt bij de deur. Dat zie je niet op veel plekken in Nederland.”

Daarover pratende verwijst hij alvast naar volgend jaar. In de gemeenteraad leeft het plan om met alle fracties de nieuwjaarsreceptie van 2014 te organiseren. “Dan maak ik achthonderd gehaktballetjes”, lacht Marjo. “En zo draagt iedereen dan iets bij. De raad gaat achter de tap en in de bediening, voor de burgers van de stad”, vervolgt John Stubenitsky. “Ik weet niet of zoiets in andere steden kan, daar is het vaak haat en nijd. Bij ons heeft humor toch nog vaak een boventoon.”

De toekomst is nog lang
Ook al is John 65 jaar, voorlopig gaat hij nog even door. “Ik zou graag nog een termijn in de raad blijven.” “En anders ben ik er ook nog, ik ben nog een stuk jonger dan John”, vult Marjo lachend aan. Die jaren zullen dan wel gebruikt worden om een nieuwe Leefbaar-lichting klaar te stomen, vertelt John. “Dat moet een stevige ploeg met jonge mensen worden. Misschien dat onze kleindochter daar wel een rol in gaat spelen. Ze is nu achttien, maar heeft al veel interesse in het werk. Ze gaat ook geregeld mee met allerlei werkbezoeken. Zo is ze ooit gaan carnavallen met ons en wat raadsleden. Stond er op haar Facebook: ‘Ik ben biertjes aan het drinken met Opa, de burgemeester en wat andere vage gasten’.” Lachend: “Die vage gasten, dat waren raadsleden. Dat is toch geweldig?”

Trotse Bredanaar uit Hellevoetsluis
Hij is trots, John Stubenitsky. Trots op zijn kleindochter, de partij, de gemeenteraad en vooral op de stad. Hij woonde jaren in Hellevoetsluis, maar is nu een echte Bredanaar. “Iets wat ik me nog heel goed herinner was Serious Request in 2008. Op de laatste avond hoorden we dat we vijf ton meer hadden opgehaald dan ze in Den Haag hadden gedaan het jaar daarvoor. De Grote Markt werd toen overspoeld door een tsunami aan trots. Iedereen had tranen in de ogen, zelfs de burgemeester. Dan voel je jezelf zo ontzettend Bredanaar, dat was fantastisch.”