Veel mensen begonnen de avond in en rond de Grote Kerk. foto Sanne Stenvert
Veel mensen begonnen de avond in en rond de Grote Kerk. foto Sanne Stenvert

Breda maakt zich op voor magische Cultuurnacht

Cultuur

BREDA -Het is weer zo ver: de jaarlijkse Cultuurnacht tovert Breda vrijdag een avond lang om in een magische stad. De lichtjes die dienen als toegangskaartjes dwalen door de hele stad. Op onverwachte plekken verrassen onverwachte voorstellingen de bezoekers. Een greep uit de meer dan 40 activiteiten.

Zo speelt Stichting Idee-Fixe handig in op de kou met expositie AVSLORT, wat Noors is voor ontmaskering, het thema van de Cultuurnacht. Dubbelzinnig, want de expositie bestaat uit werken van Noorse kunstenares May Snevoll vonn Krogh. Beneden is er een bioscoop opgebouwd waar men korte filmpjes kan bekijken en op het ijs buiten 'drijven' bootjes waar geluid uit komt.

In de Belcrum pakken de stichtingen Braak! en CLIB weer flink uit. De panden van de stichtingen hebben prachtige schilderingen gekregen en op de muren worden projecties getoond. Een muzikant speelt live, zodat mensen onder het genot van een gluhweintje en taart kunnen genieten van beeld en geluid, terwijl men zich kan opwarmen aan een van de vuurkorven.

Erg leuk is dat Braak! mensen de mogelijkheid biedt om zélf mee te werken aan de Cultuurnacht. Wie zijn of haar foto mailt naar cultuurnacht@brandspanking.nl bouwt mee aan de livestream die de hele avond op de muur aan de achterzijde van de Veilingkade te zien is. Ook is Doks Eight bezig met zeefdrukken, verzorgen de kunstenaars kleine expositie, een opblaasbaar dansend kunstwerk en een photobooth waar mensen hun Cultuurnacht kunnen vereeuwigen.

Galerie Ecker toont de foto's van Olivier van Breugel tentoongesteld. Olivier is genomineerd voor de BoArte-aanmoedigingsprijs, dus het zal een mooi beeld opleveren, vertelt Maarten Oreman. "Het zijn foto's van zakencentra in Tokio, Parijs en London. De focus ligt op de mensen die in de foto's figureren. Ze zijn erg mooi uitgebalanceerd. We hebben niet te veel hangen, maar zeker niet te weinig."

"Het thema is natuurlijk ontmaskerd, dus we gaan de Wasserette ontmaskeren", vertelt Wassily Chevelenko, eigenaar van het café dat binnenkort haar deuren voorgoed sluit. De hele inboedel wordt geveild. "Ik moet van het hele interieur af. Het is nog niet aan de orde, maar wie weet veilen we zelfs de bierglazen waar de mensen uit drinken", lacht hij. "Verder wordt het gewoon een hele gezellige avond met verschillende muziekstijlen."

Het volledige programma van de Cultuurnacht