Koningin Beatrix met kleindochters bij Breda Hippique 2010. foto Jorgen Janssens
Koningin Beatrix met kleindochters bij Breda Hippique 2010. foto Jorgen Janssens

Aftreden Beatrix: 'We moeten haar de rust gunnen'

Algemeen

BREDA - Ook in Breda is met bewondering en respect gereageerd op het besluit van Koningin Beatrix om per 30 april terug te treden als staatshoofd.

Door Wijnand Nijs en Pepijn Nagtzaam

De Koningin draagt de taak over aan haar zoon, Prins Willem-Alexander. “Stiekem hoop ik dat @Koningin_NL nog even blijft zitten”, tweette wethouder Selcuk Akinci. “Maar helaas. Dag Beatrix. Een koningin waar ik als gematigd republikein heel veel respect voor had.”

Het is logisch dat ze aftreedt, vindt Tweede Kamer- en raadslid Klaas Dijkhoff. “Ik heb nog nooit een andere vorstin gekend. Ze vervulde haar rol precies 33 jaar, dat is mooi. Het is toch een soort vastigheid. Het is heel knap dat ze Nederland zo lang vertegenwoordigd heeft, en zo breed geliefd en geaccepteerd is.”

Dijkhoff denkt dat het een prima moment is om er mee op te houden. “Het is wel een mens, en we moeten haar die rust gunnen. Genoeg mensen gaan eerder met pensioen. Willem-Alexander weet wat het inhoudt en is zich de laatste jaren veel meer als koning gaan gedragen. Hij snapt het wel.”

Voor Attje Kuiken, PvdA-kamerlid, was het toch wel even een verrassing. “Al weet je dat het moment komt. Ik vond het vooral een mooie afscheidsspeech en heb heel veel respect voor de wijze waarop ze 33 jaar haar werk heeft gedaan. Ze heeft er goed over nagedacht en Willem-Alexander is er klaar voor.”

Ook Solveig van der Bruggen van Mourik (raadslid-PvdA) via Twitter: "Ik dank u dat ik uw Koningin mocht zijn' #brokindekeel #trixit" En Arend Hardorff: "Einde van een tijdperk. Kan zelf geen andere vorst dan Beatrix herinneren. Op naar Koning Willem IV!" Hardorf (PvdA) merkt ook op: "De grote vraag is nu: what about pa Zorreguita op 30 april?"

Lees ook: 'De groeten van de koningin'