Afbeelding

VVD'er Dijkhoff wil online versie Meld Misdaad Anoniem

Algemeen

BREDA - Het Bredase Tweede Kamer- en raadslid Klaas Dijkhoff (VVD) pleit voor een online meld-optie bij Meld Misdaad Anoniem. Tot op heden is het anoniem melden van criminaliteit slechts telefonisch mogelijk. Mede door de mishandeling in Eindhoven wil Dijkhoff daar nu verandering in te brengen.

Volgens Dijkhoff hebben de meeste mensen 'bellen niet meer vooraan in hun systeem staan'. "Maar ze zijn wel online. En bij de mishandeling in Eindhoven zag je online dat heel veel mensen de behoefte hebben om mee te werken, maar dat ze niet goed weten hoe. Dan komt erg veel informatie op social media terecht."

Aan het online melden van criminaliteit zitten nog wel wat haken en ogen. "Je laat heel erg gemakkelijk een spoor achter. Dat hoeft alleen meer een IP-adres te zijn, maar dat is niet de bedoeling. Daar moet dus iets voor bedacht worden", aldus Dijkhoff.

De VVD'er denkt wel dat het plan doorgang zal vinden. "Binnen de fracties is er steun voor en minister Opstelten weet dat ook. Hij gaat om de tafel zitten met partijen en het idee bespreken. Technisch gezien is het mogelijk. In Engeland, Canada en Australië wordt het al online gedaan."