Fyra v250. foto Ministerie
Fyra v250. foto Ministerie

Breda hamert op belang Fyra Antwerpen

Algemeen

BREDA - Breda vreest dat het belang van Brabant en de stad op de achtergrond raakt in het Fyra-debacle. Het college van burgemeester en wethouders maakt zich ernstige zorgen over de ontwikkelingen rondom de Fyra. Dat schrijft zij een brief aan staatssecretaris Mansveld.

Het college begrijpt en respecteert dat er een alternatief gevonden moest worden voor de Fyra-verbinding Amsterdam-Brussel, maar is van mening dat dat nooit een definitieve oplossing kan zijn. Verder wordt benadrukt dat er forse investeringen zijn gedaan om een HSL-verbinding met België te krijgen.

Als het aan de Bredase burgemeester en wethouders ligt moeten de inspanningen van de betrokken partijen er juist ook op gericht zijn om een snelle treinverbinding tussen Breda en Antwerpen zo snel mogelijk te realisteren.

"Voor de Bredase aansluiting op de HSL-infrastructuur zijn verbindingsbogen aangelegd. De boog naar België ligt er inmiddels al enkele jaren ongebruikt bij", aldus de stadsbestuurders. In Breda is en wordt ook flink geïnvesteerd in de bouw van de nieuw OV-terminal. Zowel het Rijk, de spoorbedrijven en de regionale overheden hebben daar veel geld in gestoken.

"Om daar voldoende rendement uit te halen zal de HSL-verbinding optimaal moeten worden gebruikt. Niet alleen met snelle verbindingen met de Randstad, maar zeker ook vanuit Brabant. Goede en snelle internationale verbindingen zijn een essentiële voorwaarde voor de verdere economische ontwikkeling van de regio", stelt het college.

Vorige week gaf Wethouder Akinci al aan gesprekken te voeren over mogelijke alternatieven.