Afbeelding

PvdA en CDA: 'Zorg over Breda en Culturele Hoofdstad'

Cultuur

BREDA - De fracties van CDA en PvdA maken zich zorgen om de positie van Breda als een van de vijf deelnemers aan Brabant Culturele Hoofdstad2018. De partijen vrezen dat Eindhoven, de hoofd-aanvraagindiener, het grootste deel van de aandacht zal krijgen en dat Breda wordt ondergesneeuwd. En dat vinden de fracties de tien miljoen euro investering niet waard.

Vandaar dat de partijen vragen stellen aan het college. Zo willen ze graag weten wat Breda doet om haar positie binnen het project veilig, duidelijk en herkenbaar te houden. De vragen zijn tweeledig, vertelt Arend Hardorff (PvdA). "Enerzijds is dit een oproep aan het college: er moet wat meer gas op de organisatie. De organisatiekracht kan een heel stuk verbeteren en vergroten."

"Anderzijds is dit ook een oproep richting Eindhoven. Wij willen dat die stad, die de officiële naam van Culturele Hoofdstad gaat dragen, zich realiseert dat we het samen doen. We willen niet dat Breda een vijfde wiel aan de wagen wordt", stelt Hardorff. Brabant Culturele Hoofdstad2018 is een samenwerkingsproject tussen Eindhoven, Den Bosch, Tilburg, Breda en Helmond (samen Brabantstad, red).

Het oorspronkelijke plan was om Brabantstad op te voeren als Culturele Hoofdstad. Zo konden aandacht en financiële middelen verdeeld worden, waar uiteindelijk de hele regio profijt van zou hebben. Dat plan was echter snel van de baan, toen bleek dat de jury slechts één stad zou accepteren als kanshebber. "Het initiële idee was dat Den Bosch 'de brief op de post' zou doen", aldus Hardorff. "Maar dat werd Eindhoven. Toen hadden onze fracties al wel twijfels, maar die waren te overzien."

Nu lijkt het erop dat het overgrote deel van de media-aandacht, bezoekers, accommodatie, infrastructuur, marketingaandacht richting Eindhoven gaat. "Dan wordt het vijftig procent Eindhoven en vijftig procent om tussen de andere vier steden te verdelen. Aangezien Breda het verst van Eindhoven ligt, denk ik dat wij er dan ook het minste profijt van zullen krijgen. We zullen ons erg goed moeten profileren om te zorgen dat er dan ook mensen onze kant op komen."