Artis Impression van hoe BAM Breda de Tramburg gaat verhogen.
Artis Impression van hoe BAM Breda de Tramburg gaat verhogen.

Zo ziet de verhoogde Trambrug er uit

Politiek

BREDA - De Trambrug gaat nog dit jaar omhoog naar 3,2 meter boven NAP. Breda heeft via een aanbestedingsprocedure een bouwer gevonden die voor 3,4 miljoen euro de brug wil bouwen. Het gaat om BAM Civiel Zuidwest uit Breda.

Volgens het college van burgemeester en wethouders scoorde deze aannemer het beste op het onderdeel kwaliteit. Breda krijgt van Europa 1,7 miljoen euro subsidie uit het programma OP-ZUID. Voorwaarde is wel dat de Trambrug mei 2014 is verhoogd. Van de Bredase bijdrage komt 4,5 ton uit de toeristenbelasting van de komende tien jaar.

Wethouder Meeuwis kreeg 15 maart 2012 van de gemeenteraad toestemming het project in gang te zetten. Het kreeg de titel Bruisend Waterplein, dat als voornaamste doel heeft de Bredase haven weer toegankelijk te maken voor grotere plezier-boten. In de visie van B&W wordt hiermee de eerdere grote investering in de aanleg van de Nieuwe Mark rendabel gemaakt..

BAM was een van de vijf geselecteerde aannemers. Hun voorstellen werden beoordeeld op ‘bereikbaarheid’, ‘planning’ en ‘ontwerp’. In de toekenning aan de aannemer staat als ontbindende clausule dat Breda kan afzien van de verhoging als er een niet haalbare planning uitrolt.

Het is de bedoeling dat binnen enkele maanden met de bouw begonnen wordt. Daarvoor wordt eerst een deel van de bestaande Trambrug gesloopt, zodat er ruimte is voor de nieuwe hogere brug. De bouw daarvan moet dan dit jaar klaar zijn, waarna in de eerste maanden van 2014 het resterende deel van de oude brug gesloopt moet worden.

Gelijkertijd met het verhogen van de brug wordt ook de kruising Belcrumweg-Tramsingel aangepakt. "Dat bood eigenlijk ook de kans om de hogere Trambrug op te nemen in het ViaBreda project", aldus wethouder Meeuwis. "Eigenlijk was dit ook het enige moment dat het zou kunnen."