Spoedreparatie aan het wegdek, donderdag 31 januari. foto Wijnand Nijs
Spoedreparatie aan het wegdek, donderdag 31 januari. foto Wijnand Nijs

Na de vorst ‘heuvels’ in wegdek Mauritsstraat

Algemeen

CENTRUM - Met het invallen van de dooi, zakte ook het wegdek van de Mauritssingel. De honderden bussen per dag deden de sporen zakken, zover dat normale auto’s met hun bodemplaat over het wegdek krasten. Middels een spoedreparatie wordt het wegdek deze donderdag hersteld. De weg is daardoor afgesloten voor het verkeer.

Oorzaak van het verzakte wegdek is de ingezette door en de vorst die niet uit de grond was. "In combinatie met de smeltende sneeuw werd de zand blubberig, daardoor is er spoorvorming opgetreden", aldus een woordvoerder van de gemeente.

Volgens straatbewoner Norman Martens is er door verschillende buurtbewoners geklaagd. Ook zouden enkele automobilisten al aan de bel hebben getrokken. Hij geeft aan dat het wegdek al langer een probleem is. “Als sinds de jaren zeventig zijn bewoners over het wegdek bezig, maar de gemeente weet dit steeds voor zich uit te schuiven.”

De klinkerweg is een beschermd stadsgezicht, aldus Martens. “En de ondergronden zijn verschillend. Op sommige plaatsen heeft water gestroomd.” Dat maakt het lastig, stelt hij.

Anderhalf jaar geleden waren de klachten over het busvervoer aanleiding voor D66 om hier vragen over te stellen aan het college. Het hoge aantal bussen dat door de straat rijdt, zou schade veroorzaken aan de monumentale panden. “Dat is verschillende keren gemeten, maar dat blijft telkens net binnen de grenzen”, aldus Martens. “Als bewoner heb je dan geen poot om op te staan.”

De woordvoerder van de gemeente meldt dat het wegdek van de Mauritsstraat definitief wordt aangepakt als bussen niet meer door de straat rijden.