De laatste takendiscussie was meteen de beste bezochte. foto Erik Eggens
De laatste takendiscussie was meteen de beste bezochte. foto Erik Eggens

Breda krijgt kans mee te praten over Voorjaarsnota

Politiek

BREDA - Wat moet Breda komend jaar vooral wel en niet doen? De gemeenteraad legt deze vraag net als afgelopen jaar weer voor aan Breda. 27 februari kan de Bredanaar onder de titel ‘Breda denk mee!’ zijn ei kwijt.

De raad hield ook vorig jaar zo’n sessie. “Dat zorgde voor zo’n veertig ideeën”, aldus griffier Paul Piket. Een aantal werd direct opgenomen in moties voor tijdens de behandeling van de voorjaarsnota.

Toch was er ook kritiek op wat er uiteindelijk met de inbreng van de burgers gedaan werd. “Dat hebben de fracties zich ook wel aangetrokken. De kritiek ontslaat je echter niet van de plicht om te peilen wat er leeft in de stad.”

Anders dan vorig jaar wordt de inbreng niet meteen in moties omgezet. De fracties gaan er mee aan de slag voor de extra bijeenkomst van de raad in maart. “Op die manier proberen we de oordeelsvorming uit te stellen. De bijdragen tijdens die bijeenkomst zijn ook geënt op wat er in februari aan ideeën naar boven komen”, aldus de griffier.

Volgens Paul de Beer (fractievoorzitter D66) moeten vooral de verwachtingen helder zijn. “We moeten continu benadrukken wat de status is van de ideeën. Het betekent niet meteen dat er voor een enthousiast idee een meerderheid in de raad is”, zo geeft hij aan. “Er wordt ook gekeken of het in bestaand beleid past.”

Ook Patrick Ernst (fractievoorzitter VVD) hamert op realistische verwachtingen. “Het is niet zo dat na deze avond het beleid omgaat. Vorig jaar waren er ongeveer dertig bijdragers, dat zou wat kort door de bocht zijn.”

Voornaamste is dat - zoals politici dat mooi zeggen - de thermometer in de samenleving gestoken wordt. “Je krijgt weer een goede dialoog met betrokken inwoners”, aldus De Beer. “Alleen daarom is het goed dat we dit doen.”

Belangrijke taak voor de meedenkers dit jaar? Zoeken naar creatieve oplossingen om te bezuinigen en daardoor eventueel nieuw beleid mogelijk te maken. Want grote meevallers heeft Breda voorlopig niet te besteden.