Logo bredavandaag.nl
Foto NS
Foto NS

NS start serviceproef met infraroodsensoren

BREDA - De NS heeft alle intercity's tussen Roosendaal en Zwolle uitgerust met infraroodsensoren die de reiziger moeten voorzien van erg gedetailleerde reisinformatie. Op dit moment gaat het om een proef van drie maanden, maar als deze goed uitpakt overweegt NS om het systeem op grotere schaal in te zetten.


Drukte in de trein is al sinds een jaar en een dag een bron van flinke irritatie voor reizigers. Logisch, maar vaak genoeg is die drukte vooral geconcentreerd in een deel van de trein, terwijl andere treinstellen veel rustiger zijn. Met het nieuwe NS-systeem is via de NS Reisplanner Xtra-app te zien waar in de trein het druk of rustig is.

Verder kan de reiziger met de app zien waar de stiltezones zijn, waar de 1e en 2e klas zich bevinden, of de trein wifi heeft en waar de ingang voor fietsen of rolstoelen is.

Alle elf intercity's op de zogeheten IJssellijn zijn tijdens de proefperiode uitgerust met 280 infraroodsensoren. deze meten tijdens het in- en uitstapproces hoeveel mensen de trein binnenkomen of verlaten en hoe deze mensen zich door de trein bewegen. Ongeveer twee minuten na vertrek maakt het systeem een 'real time'-overzicht van de treinbezetting.

Deze informatie wordt dan automatisch doorgezet naar de app, zodat de reiziger van tevoren al weet waar hij of zij het beste in kan stappen. De NS is momenteel nog op zoek naar reizigers die vaak reizen op de IJssellijn en de app willen testen.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief